Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrland i spetsen för bättre miljö

/
  • Från vänster Lars-Erik Eriksson projektledare för miljölänet Västernorrland, Majvor Westberg-Jönsson, vice ordförande i Sveriges ekokommuner, Ewa Lindstrand, ledamot i Sveriges Ekokommuner och kommunstyrelsens ordförande i Timrå och Christer Persson, miljöchef Timrå kommun.

Västernorrland är Sveriges första miljölän. Detta sedan samtliga sju kommuner numera är engagerade i Sveriges ekokommuner.

Annons
Under torsdagen träffades kommunerna i Söråker i Timrå för att diskutera framtiden inom miljöområdet.
Det är första gången man träffas inom ramen för Sveriges ekokommuner. Detta ses av deltagarna som ett startskott för att förverkliga miljölänet Västernorrland. Att Timrå stod som värd har sin naturliga förklaring. Timrå är den kommun som varit ekokommun längst i Västernorrland.
Vi kommer att jobba för att hitta olika samarbetsformer, berättar Christer Persson, miljöchef i Timrå kommun.
Han räknar med att Västernorrland kommer att få ut mer av miljöarbetet när alla kommuner deltar. Under gårdagens möte deltog också Hudiskvall och Söderhamn, som också är ekokommuner.
Initiativet för at bilda ekolänet västernorrland kommer ursprungligen från landshövding Gerhard Larsson. Länsstyrelsen kommer att aktivt delta i arbetet. Lars-Erik Eriksson på länsstyrelsen är projektledare för Västernorrland.
Genom att samarbete kan vi utnyttja varandras kompetens, säger Christer Persson. Jag är övertygad om att det innebär att vi kan arbeta smartare och billigare för att uppnå olika miljömål.
Målsättningen är att länet ska placeras i den europeiska frontlinjen för en hållbar utveckling. Därför ska man bland annat främja miljödriven tillväxt och anser att detta är något som också leder till ökad konkurrenskraft för näringslivet.
Under gårdagens konferens i Söråkers herrgård deltog cirka 40 personer.
Inom en snar framtid kan vi kanske driva gemensamma projekt över kommungränserna, göra gemensamma miljöupphandlingar, samordna olika miljömål, hoppas Christer Persson som betonar att det helar tiden handlar om en process för att höja ribban för en bättre miljö.
Under onsdagen fick alla en presentation vilket koncept som Sveriges ekokommuner har och sedan fick alla deltagande kommuner berätta kortfattat om sitt eget miljöarbete.

Mer läsning

Annons