Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska betala täckning av tippen?

/

Vem ska betala för den slutliga täckningen av Gasabäcks industritipp i Söråker? Frågan har hängt i luften sedan tio år tillbaka, då Gullfiber överklagade ett åläggande från länsstyrelsen till Koncessionsnämnden, som höll med bolaget att man inte ensamma var ansvariga för täckningen.

Annons
All tippning på Gasabäck upphörde i slutet av 1980-talet. Då hade bolaget avslutat sin verksamhet i Söråker och kommunen slutat tippa slam och hushållsavfall på området. I samband med de storslagna planerna på "Strandstaden" i Söråker började ta form kom också kraven på att göra något åt den gamla tippen, som kunde utgöra en miljöbelastning.

Provtagning
Under åren i början av 90-talet togs prover på lakvatten från tippen. Det var främst bor och fenol som man oroade sig för, ämnen som ingått i Gullfibers produktion.
Vissa förhöjda halter av bor kunde också konstateras. Men sedan Koncessionsnämnden för miljöskydd slagit fast att Gullfiber inte ensamt hade hela ansvaret, förblev täckningen ogjord.
Förra året väcktes den till liv på nytt, genom kommunstyrelsen i Timrå.
I våras träffades representanter från kommunen, Saint Gobain Isover (f d Gullfiber) och Sundfrakt för att komma vidare med frågan.
Saint Gobain vidhåller att de bara har ett delansvar för täckningen. Därför kommer vi att träffa Sundfrakt, länsstyrelsen och kommunens fastighetsansvariga för att komma vidare, säger Stefan Grundström, kommunekolog i Timrå.
Ett bekymmer är att inga av de handläggare som för tio år sedan var insatta i frågorna finns kvar på sina tjänster, varken hos oss, länsstyrelsen eller Gullfiber, tillägger Stefan Grundström.

Miljonbelopp
När länsstyrelsen för tio år sedan lade ansvaret på Gullfiber var kostnaden för en slutlig återställning av området beräknat till tre miljoner kronor. Idag torde den summan ha stigit betydligt.
Det måste också tas nya prover på lakvatten från tippen. Det kräver att vi får nederbörd och flöden i de omgivande bäckarna, säger Stefan Grundström.
Han säger sig inte vara särskilt orolig för eventuella förekomster av bor, om inte nya mätningar visar mycket stora värden.
Men det är klart att det mesta är ju giftigt i tillräckligt höga koncentrationer.

Mer läsning

Annons