Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kommer att skåla för min bror i kväll"

/
  • För fjärde året i rad firas USA:s nationaldag med en stor fest hemma hos Chris Potter i Ljustorp. Av 55 gäster är han den enda amerikanen.
  • Chris Potter övervakar matlagningen i köket.
  • Stina Regnell och Tina Andersson förbereder maten inför festen.
  • Loaded Potato Skins är en traditionell rätt på festen. Potatisskalen är friterade innan de gröps ur och fylls.
  • Chris morbror Otto Regnell har koll på köket.
  • Chris Potter med
  • Nytt för i år är fotbollsspelet som Chris byggt i naturlig storlek.
  • Skylten utanför gården gör att ingen kan missa festen.
  • Gruppbild från festen förra året.
  • Förra årets melonätartävling var en slasksig historia.

Varje år den fjärde juli samlas släkt och vänner hos Chris Potter i Ljustorp för att fira USA:s nationaldag.
I år kommer 55 gäster, men den ende amerikanen som är med är han själv.

Annons

I det stora lantköket sex kilometer från Ljustorp råder det full aktivitet. Kycklingvingarna trängs i rader i ugnen, på spisen puttrar en gigantisk kastrull med potatis. Förberedelserna inför festen har pågått hela våren och i kväll kommer crescendot. Chris Potter springer ivrigt omkring och visar partytält, matbingar och bilder från förra årets fest.

Chris Potter föddes i Michigan, USA och kom till Sverige som treåring. Hans pappa var amerikan och hans mamma var svensk, men han är fortfarande endast amerikansk medborgare.

– Jag har inte brytt mig om att göra något åt passet, säger han och skrattar.

Numera blir det inte lika ofta besök "over there", men nästa år fyller Chris Potter 50 och då blir det hockey i Chicago.

Familjen hamnade i Ljustorp av en slump men blev förtjusta i det avsides skogsläget. För fjärde året i rad ordnas nationaldagsfesten hemma på gården, men det var hans bror som startade traditionen i Härnösand.

– När han dog för några år sedan i leukemi så fick jag ta över stafettpinnen. Från början var det en minnesfest för min bror. Det var inte meningen att det skulle bli så här stort men nu kombinerar vi festen med en släktträff, säger Chris.

– Vi kommer att skåla till honom, det gör vi alltid. Mamma gick bort i höstas så det blir dubbelskål.

Menyn går självklart i barbeque-tema.

Dagen innan marinerades och förgrillades tolv kilo revbensspjäll och lika många kilo kycklingvingar. Det blir mycket "loaded potato skins" också, fyllda friterade potatisskal. Alla som kommer på festen tar temat på allvar.

– Folk klär ut sig, det är cowboyhattar och clowndräkter. Jag brukar vara hillbillys, damerna har tights och solglasögon med mönster som den amerikanska flaggan.

– Det enda vi har strukit från första året vi höll festen är nationalsången, bandet som skulle repa den tyckte det lät så illa så vi la ner den, säger Chris.

Under kvällen blir det fullspäckat schema, men höjdpunkten är melonätartävlingen, en typisk amerikansk tradition, enligt Chris.

– Alla är supermätta men vi tvingar dem att göra det här direkt efter maten. Det är ingen vacker syn, men det är kul, säger han.

Under kvällen skickas bilder från festen över till släktingar och vänner i USA via Facebook.

– Släkten i Amerika skrattar ihjäl sig, vi firar ju mer här än vad dem gör där, avslutar Chris.

Mer läsning