Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägarna erbjuds radonmätning

/
  • – Vi har i olika omgångar mätt radon i hyresbostäder, skolor och andra lokaler. Nu erbjuds samtliga villaägare i Timrå att mäta förekomsten i sina hus.

Alla villaägare i Timrå kommun har fått eller får inom de närmaste dagarna ett erbjudande om att radonmäta sitt hus. Miljö- och byggkontoret i Timrå kommun kommer att ta hand om de anmälningar som kommer med den särskilda blankett som skickas ut. Sedan kommer speciella radonmätare att skickas till villaägaren och samlas in för analys i vår.

Annons
Bakom kampanjen ligger Boverket. Länsstyrelsen har sedan via kommunerna sett till att alla får chansen att anmäla intresse. Den här gången är det villaägare som erbjuds två mätdosor per hus för 295 kronor. I Timrå finns 4 062 villor dit erbjudandet skickas.
Har man fler hus som man vill mäta kan man beställa fler mätsatser med två dosor per hus. Den portofria svarstalongen stoppas på lådan och är föradresserad till oss på kommunen. Vi samlar ihop beställningarna veckovis och vidarebefordrar dem till företaget Independia som skickar dosorna med instruktion hur de bör placeras. Efter tre månader skickas dosorna dit för analys av radonhalten i huset ifråga.
Det säger miljötekniker Ulf Öberg på miljö och byggkontoret.
Senast i januari
De som vill göra en mätning ska svara senast under januari månad nästa år. Det är viktigt för att mätningarna ska bli tillförlitliga.
Mätningar av radon görs bäst under perioden oktober-sista april. Då vädrar man mindre och låter inte dörrar och fönster stå öppna i samma omfattning som under den varmare årstiden. Man får således mindre påverkan av uteluft med vanligtvis låga halter och mäter i första hand den radon som tillförs i själva huset. Lämpligast ställen att sätta de två dosorna är i sovrum och vardagsrum, platser där man vistas oftast i lägenheten.
Med utskicket av beställda dosor följer också en instruktion om hur de bör placeras i rummet. Inte för nära fönster och ventiler, utan helst mitt i rummet, hängande, säger han.
Dosorna bör sedan sitta uppe i tre månader för att resultatet ska bli tillförlitligt.
Olika källor
Radon i inomhusluft kan ha flera orsaker. Vanligast är naturligt förekommande markradon som kommer ur sprickor i berggrunden eller genomsläppliga moränåsar. Dessutom i lite äldre hus den blå lättbetong som var vanlig i slutat av 50-talet och fram. Även i vatten från egen brunn förekommer radonhalter utöver de gränsvärden man har.
Hittar man för höga halter så går de i de flesta fall att åtgärda till varierande kostnad beroende på vad som krävs. Men en del av kostnaden kan man söka och få som statligt bidrag via länsstyrelsen.
Områden som ligger inom den vulkaniska berggrund som kan hänföras till Alnövulkanen har visat sig ha höga halter av markradon. Det är känt sedan många år och därför kan riskerna minimeras när man bygger nytt, genom särskilda bottenplattor och utformning av ventilationssystemet på huset.
Vi har tidigare mätt radon för hyresfastigheter, samlingslokaler, skolor och andra byggnader. Nu vänder vi oss till enskilda villaägare, säger Ulf Öberg.
Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas, som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Gasen sönderfaller sedan och bildar då radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer.

Mer läsning

Annons