Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftpark i nytt blåsväder

/
  • Vid Stor-Skälsjön i Lögdö vildmark vill Timrå Vind AB anlägga vindkraftparken med sammanlagt 65 vindkraftverk.

Länsstyrelsen gav klartecken till 40 vindkraftverk.
För få sa vindkraftföretaget och överklagade.
För många säger en motståndare till projektet och överklagar.

Annons

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen gav i början av september klartecken till att bygga 40 av de 65 planerade vindkraftverken i området kring Stor-Skälsjön i norra Timrå kommun. Det beslutet menar Robert Kalcik, vd för Timrå Vind AB, är oförsvarbart och spräcker hela den ekonomiska kalkylen för vindkraftparken.

Men alla vill inte ha en vindkraftpark uppe i Lögdö vildmark. Mats Persson har ett fritidshus uppe vid Stor-Skälsjön och han har följt projektet ända sedan han fick vetskap om det våren 2012. Nu har han överklagat länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen i Östersund.

– Jag har valt att överklaga det här för det är ljud och buller som man inte tagit hänsyn till och rent visuellt blir hela området runt sjön förstört, säger Mats Persson.

Han menar att vindkraftparken, som är ett av flera som just nu planeras i Norrlands inland, kommer att förstöra stora delar av Lögdö vildmark. En vildmark som Mats Persson menar att både Sundsvalls och Timrå kommuner marknadsför "som ett tätortsnära och unikt vildmarksområde".

Det faktum att länsstyrelsen endast ger tillstånd till 40 av de 65 planerade vindkraftverken är ingenting som förbättrar situationen.

– Jag tror inte man förstått konsekvenserna av det här och därför överklagar jag och åberopar att hela projektet ska avslås, säger Mats Persson.

Företaget har också överklagat myndighetens beslut. I överklagan yrkar företaget på att rätten ändrar beslutet och meddelar tillstånd i enlighet med ansökan. I andra hand vill Timrå Vind AB att domstolen återvisar ärendet till miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen för fortsatt handläggning.

Mer läsning

Annons