Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftpark i nytt blåsväder - miljardinvestering kan stoppas

Länsstyrelsen ger klartecken till 40 vindkraftverk uppe vid Stor-Skälsjön.
Ett beslut som vindkraftbolaget går till kraftig attack mot.
– Vi kommer att överklaga, säger Robert Kalcik, vd för Timrå Vind AB.

Annons

För fem år sedan började företaget Timrå Vind AB att projektera för en vindkraftpark uppe vid Stor-Skälsjön i norra Timrå kommun. Sammanlagt vill bolaget resa 65 vindkraftverk i området. Men det är ingen enkel match att få snurr på miljardprojektet.

I mars 2014 fick företaget ett föreläggande från miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen, den myndighet som fattar det slutliga beslut om tillstånd vindkraftparker. Myndigheten ansåg att företaget inte beskrivit miljökonsekvenserna av projektet i tillräckligt stor omfattning. Därför lämnades en ny miljökonsekvensbeskrivning in.

Nu har myndigheten fattat sitt slutliga beslut gällande vindkraftparken. Där ger miljöprövningsdelegationen tillstånd till maximalt 40 vindkraftverk. Ett beslut som företaget kraftigt motsätter sig.

– Det är inte försvarbart på något sätt, säger Robert Kalcik och förklarar att man kommer att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.

Robert Kalcik menar att det inte finns en chans att driva vindkraftparken om man tar bort 25 av de projekterade vindkraftverken.

– Hela kalkylen kastas ju om, säger han.

Fyra av vindkraftverken som fick avslag ligger på Stor-Fuskberget. I tjärnen nedanför häckar sångsvan och om vindkraftverken byggs så skulle de omringa tjärnen. Vid Skälabergets sluttning i gränsområdet mellan Timrå och Sundsvalls kommuner, där sex verk får avslag, finns mycket kungsörn och andra rovfåglar.

Men miljöprövningsdelegationens ordförande Joakim Kruse förklarar att det var flera omständigheter som ledde till beslutet om vilka vindkraftverk som inte skulle få byggas.

– Det var en kombination av skydd för fågellivet och rennäringsaspekten, säger Joakim Kruse.

Mer läsning

Annons