Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vrakdel från flygplan väckte nyfikenhet

/
  • Anders Lagerkvist, ordförande i Tynderö bygdegårdsförening, är nöjd med vårens föreläsningar som varit välbesökta.

Under våren var det fem tisdagsträffar på Tynderö bygdegård.
En av träffarna väckte speciellt intresse bland deltagarna.
– Det var träffen om flygplanshaveriet i Tynderösundet, säger Anders Lagerqvist.

Annons

Tynderö bygdegårdsförening har i flera år tillsammans med andra föreningar från orten arrangerat tisdagsträffar och under våren var det fem till antalet. Under träffarna har det varit olika fokus på innehållet. Det har handlat om flygplanshaverier, vilsna säljägare i sjönöd på isen och branden i Skeppshamn på 1700-talet.

Speciellt flygplanshaveriet lockade många nyfikna besökare till bygdegården och det berodde på ett speciellt fynd. Flygplanet nödlandade i Tynderösundet men innan planet damp ner i sjön så tippade pilot och flyplanstekniker bort sina huvar över sittbrunnarna. De hamnade i skogen och hittades senare av en av ortsbo.

– Hans son tog med sig huven till föreläsningen och det skapade naturligtvis lite extra intresse bland besökarna, säger Anders Lagerqvist.

De fem träffarna besöktes av cirka 30 personer i snitt och det är man nöjd med. Det gör också att det kommer att bli en fortsättning till hösten. Då ska man försöka studera Tynderö ur ett kvinnoperspektiv.

– För ett 30-tal år sedan fanns det två surströmmingsfabriker här och där var det kvinnorna från byarna som jobbade med rensningen. Hur det var ska vi försöka fördjupa oss i, säger Anders Lagerqvist.

Men innan dess så ska man göra ett avslut på vårens träffar. Det sker med en resa till Ragunda kommun i Jämtland.

– Vi ska se på Vildhussen i Döda fallet, säger Anders Lagerqvist.

Mer läsning

Annons