Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-TV:Svårt sjuk avvisades

Jevgenija Avagimova är 80 år och svårt sjuk. I går bars hon skrikande ut ur sitt hem. Gränspolisen hade fått i uppdrag att verkställa utvisningen av den Azerbajdzjanska familjen—trots att läkare avrådde.

Annons
Familjen har utan framgång sökt asyl i Sverige. Så sent som förra veckan bedömde 80-åriga Jevgenija Avagimovas läkare att hon var för sjuk att transporteras. Men i går beslutade polismyndigheten om avvisning. Tidigt på morgonen kom gränspolisen hem till familjen och sa till dem att packa. Jevgenijas dotter Dilara blev fråntagen sin mobiltelefonoch därmed möjlighet att kommunicera med omvärlden. Men hon hann ringa ett samtal till Jan-Åke Biberg från asylkommitén.
Hon skrek att fyra poliser kommit dit och sagt till dem att packa. Det var kaos i bakgrunden och jag kastade mig i bilen och åkte dit, säger Jan-Åke Biberg.
När han kom fram vägrade poliserna att släppa in honom till familjentrots att han hade en fullmakt från familjen att vara deras ombud. Polisbeslutet ifrågasattes och efter en stund släpptes han in till Jevgenija, Dilara, Adelina och lille Emil.
Vi gör bara vårt jobb och sköter det så humant som möjligt, säger chefen för gränspolisen Nicke Gärdin.

Hjälp att packa
Familjen fick hjälp att packa det de ville ta med sig. En rysktalande polis tog hand om Emil, 7 år.
Han förstod inte vad som var på gång, utan tyckte det skulle bli spännande att åka flygplan, säger Jan-Åke Biberg.
På tre timmar plånades familjens svenska tillvaro ut och resan tillbaka till Azerbajdzjan inleddes. Familjen kördes ut till Midlanda och sattes på ett chartrat flyg med destination Azerbajdzjanlandet de flydde för snart tre år sedan. Om de släpps in i landet återstår att se. Den gamla kvinnan saknar medborgarskap och enligt döttrarna kommer hela familjen att få det mycket svårt i hemlandet. Anledningen är att de har rötter i Armenien och därför är illa sedda bland Azerierna.
Det här är en förhandlingsresa där poliser följer med eftersom det finns en del oklara papper. Skulle det visa sig att någon stoppas vid gränsen får vi ta med dem tillbaka till Sverige igen, säger Nicke Gärdin.

Mer läsning

Annons