Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomte efterspanas för attentat mot julbock

Flera julbockar brändes ner runt om i landet under helgen.
För attentatet mot den berömda bocken i Gävle spanar polisen efter en tomte och en pepparkaksgubbe.

Annons
Strax efter klockan 21 på lördagskvällen flammade lågorna från den höga halmbocken på Slottstorget i Gävle. Efter några minuter återstod bara träskelett av stadens stolthet som kunnat följas via webbkameror på kommunens hemsida.
Attantatsmännen uppges ha kastat en fackla eller skjutit eldpilar, och en man med tomtemask pekas ut för dådet. Även en pepparkaksgubbe har setts springa från platsen. Gärningsmännen jagades av vittnen men var ännu på söndagen på fri fot.

Världsberömd
Julbocken i Gävle är närmast världsberömd för att den varje år utsätts för attentat. I regel stryker den med. Om det ska ske före eller efter helgerna är föremål för vadslagning. Sedan köpmän i Gävle reste den första bocken 1966 har bara sju exemplar överlevt julen.
Den enda som dömts för bockbränning i Gävle är den amerikanske turist som 2002 straffades med en månads fängelse och 100 000 kronor i skadestånd. Vid rättegången försvarade han sig med att han trodde sig delta i en legal folklig tradition.
Kommunstyrelsens ordförande i Gävle, socialdemokraten Mats Ågren, anser att Sveriges största julbock skapar positiv uppmärksamhet till kommunen, men han fördömer de upprepade brandattentaten i skarpa ordalag.
 Det handlar bara om att förstöra. Vandaliseringen kostar pengar för köpmännen och kommunen, säger Mats Ågren till TT.

Byggs upp igen
Kommunen står för en tredjedel av de 150 000 kronor bocken kostar. Årets bock kommer att byggas upp igen.
Natten till söndagen förstördes mindre julbockar i Söderköping i Östergötland och Visby på Gotland vid anlagda gränder. Lyckseles julbock undkom ett attentatsförsök natten mot lördagen med lättare brandskador på benen.

Mer läsning

Annons