Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tranorna samlas vid Hornborgasjön

Ett säkert vårtecken — tranorna har börjat samlas vid Hornborgasjön i Västergötland.
I söndags sågs den första och på onsdagsmorgonen hade siffran stigit till 550. Den väntas skjuta i höjden de närmaste dagarna.

Annons
När den första tranan siktats börjar arbetet med att räkna alla som landar i ett sex veckor långt projekt som utförs ideellt av Hornborgasjöns fältstation. Och det är tålamodskrävande. Varje år mellanlandar tusentals tranor vid Hornborgasjön på sin väg från Spanien till häckningsplatserna längre norrut i Sverige.
Fjolårets toppnotering på 12 700 tranor gjordes den 5 april och var ett rekord. Aldrig tidigare hade så många tranor siktats vid Hornborgasjön.

Inte så svårt
 Men det är inte ovanligt att det kommer 89 000, det gör det säkert i år också, säger Johanna Andersson, turistvärd på Naturum Trandansen, till TT.
Men hur räknar man dem?
 Det gör medlemmar i fågelklubben varje år. De står då försedda med kikare på en höjd med bra utsikt över sjön. Var och en ansvarar för ett visst område och då är det ganska lätt, säger Johanna Andersson.
Räkningen sker i skymningen när tranorna flyger i plogformation från matplatsen i ena änden av sjön till sovplatsen i den andra. Där sover fåglarna stående i det grunda vattnet för att bättre skydda sig mot rovdjur.

Tonvis med säd
Samtidigt sprids det ut 40 ton korn som väntar dem vid matplatsen nästa dag.
Matnotan står länsstyrelsen för. Tranornas ankomst till Hornborgasjön är nämligen en stor turistattraktion som genererar miljontals kronor till området. Varje år kommer mellan 150 000 och 200 000 besökare för att titta på fåglarna och förhoppningsvis få en skymt av deras dans.
Är tranorna på humör gör de väldiga luftsprång, bugar och cirklar runt varandra i en ritual som är ett sätt att stärka banden inom paren.
Efter några veckor lämnar tranorna Hornborgasjön för att flyga vidare till häckningsplatserna. I augusti återvänder de på sin väg söderut och då kan åter tusentals tranor skådas vid sjön.

Mer läsning

Annons