Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare syn på advokaters räkningar

Offentliga försvarare blir allt dyrare för samhället. Justitiekanslern (JK) skärper granskningen av advokaternas räkningar. Men enligt Advokatsamfundet kan hårda prutningar hota rättssäkerheten.

Annons
 Advokaten ska tillvarata sin klients intressen och ta fram alla de omständigheter som är till klientens förmån. Men åklagarsidan och polisen har ett stort övertag när det gäller utredningsresurser, konstaterar Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.
Obalansen finns också i chansen att förmedla sin bild av målet till press och allmänhet. Åklagaren kan kalla till presskonferens på betald arbetstid, medan advokaten normalt inte kan ta betalt för att prata med journalister.
 Det vore att gå för långt att kräva att man alltid ska få betalt för att prata med pressen. Men möjligheten borde finnas i uppmärksammade mål, säger Ramberg.

Flygande försvarare
Den årliga kostnaden för offentliga försvarare har stigit från knappt en halv miljard kronor år 2000 till 658 miljoner förra året. Därför vill JK, som den 1 april tog över kontrollen, göra en hårdare granskning av advokaternas räkningar. Två nya handläggare har rekryterats. Precis som Domstolsverket tidigare kan JK överklaga domstolarnas beslut om försvarare och deras ersättning. Och nu väntas överklagandena bli fler än tidigare.
 Tanken är att vi ska agera mer kraftfullt, säger byråchef Britt-Mari Lundberg hos JK.
Hon understryker att det sällan finns skäl att tro att advokater försöker lura till sig pengar. JK ska bedöma vad som är "skälig kostnad." Först gäller det vem som utses en lokal förmåga, eller en "stjärna" med flyg från Stockholm.
 Bor du i Haparanda och vill ha Leif Silbersky får du troligen nej om du är misstänkt för stöld. Men är du misstänkt för mord kan det kanske bli ja, säger Britt-Mari Lundberg.

Många gratisjobbar
Advokaten tar i första hand betalt för arbetstid, reskostnader och "tidsspillan" vid resor. Den normala timtaxan är 1 008 kronor. Av det går enligt Ramberg drygt 30 procent i lön till advokaten. Resten täcker omkostnader som kontor och personal.
Det vanligaste skälet till en underkänd advokaträkning är för många arbetstimmar. Advokaten anses ha lagt ner mer tid än nödvändigt på målet. Det är frustrerande för den som vill göra ett ambitiöst jobb, även med att skapa en god relation till klienten.
 Det finns säkert fall som överarbetas. Men det är vanligare att advokater inte tar betalt för allt de gör och i stället bjuder på tid, säger Anne Ramberg.

Mer läsning

Annons