Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlandstjänst lockar allt fler värnpliktiga

Allt fler värnpliktiga vill göra utlandstjänst.
En satsning på "personliga möten" och fler yrkesbefäl med meriter från utlandet är viktiga faktorer, tror Försvarsmakten.

Annons
Tre av tio värnpliktiga ska anmäla intresse för utlandstjänst efter sin grundutbildning så lyder Försvarsmaktens mål sedan något år tillbaka.
Flera förband har redan nått dit eller är på god väg. Fem av fjorton arméförband har redovisat intresset i siffror, som visar ett uppsving under senaste året. Vid P10 i Strängnäs har 27 procent i den senaste årskullen av värnpliktiga anmält intresse, mot 14 procent föregående år.
Flera andra förband talar om en "markant ökning".

"Inte väntat oss"
Det handlar om en generell ökning av intresset för utlandstjänst, enligt Försvarsmakten.
 Ett antal förband har redan nått ett långsiktigt mål som vi ska nå först inom några år. Det hade vi inte väntat oss, säger Jan Jonsson, generallöjtnant och Försvarsmaktens insatschef.
Idén att göra utlandstjänst får de värnpliktiga i mötet med yrkesofficerare med egna erfarenheter från insatser utomlands, tror han.
 Försvarsledningen har nu talat om att rekryteringsmålen är viktiga. Då har förbanden lagt mer vikt på just de personliga mötena, för man vet att det är där det händer, säger Jan Jonsson.

Flera faktorer
Fler internationella övningar och ett större antal officerare som tjänstgjort i utlandet anses också vara faktorer som bidragit.
Förr räckte det att rekrytera runt sju procent av de värnpliktiga för utlandstjänstgöring, enligt Jonsson. Men med färre värnpliktiga krävs en större andel som anmäler intresse för utlandstjänst för att uppdragen ska klaras av, anser försvaret. Därav det höjda målet på 30 procent.
I dag tjänstgör totalt 700 svenskar i försvarets utlandsstyrka som finns i exempelvis Kosovo, Liberia, och Afghanistan.
Uppgifterna om intresset för utlandstjänst redovisades i samband med Försvarsmaktens halvårsredovisning som lämnas till regeringen under tisdagen.

Mer läsning

Annons