Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning kring kidnappad svensk-irakier läggs ned

Förundersökningen kring kidnappningen av den svensk-irakiske politikern Minas Ibrahim al-Yousifi har lagts ned av åklagaren vid Internationella åklagarkammaren, rapporterar Sveriges Television.

Annons
 Eftersom vi inte har någon gärningsman som kan misstänkas för brottet har jag beslutat att lägga ned ärendet, säger åklagaren Katarina Johansson-Welin till Dagens Nyheters nättidning.
Minas Ibrahim al-Yousifis familj i Sverige bor i Jönköping. Sonen Avin al-Yousifi fick beskedet av Rikspolisstyrelsen.
 Jag har fått veta att det har varit svårt att få fram uppgifter och att få tag på dem som låg bakom kidnappningen. Och det kan man ju förstå. Det är väl ingen kidnappare som gripits i Irak, säger Avin till TT.
Minas Ibrahim al-Yousifi, som är ledare för det kristdemokratiska partiet i Irak, kidnappades den 28 januari i Bagdad av en grupp på nio män. En rad politiska krav ställdes, och till att börja med krävdes en lösesumma på 27 miljoner kronor för att släppa honom fri.
Efter bland annat en insats av Vatikanen släpptes han fri den 18 mars.
Debattören Kurdo Baksi har ifrågasatt kidnappningens äkthet bland annat på grund av de ovanligt höga lösesumman. Det har al-Yousifi tillbakavisat med kraft.
 Jag vet att det finns sådan spekulationer. Men någon sådan värdering ligger inte till grund för mitt beslut, säger åklagaren till DN.
al-Yousifi, som hörts i utredningen av åklagaren, åkte för ett tag sedan tillbaka till Irak. Han befinner sig, enligt sonen Avin, hos släktingar i Mosul i norra Irak och fortsätter att verka politiskt.
 Han är lite mer försiktig nu och har med sig livvakter när han reser.

Mer läsning

Annons