Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det för staty?

/

Annons

Fråga: I ST den 15 maj fanns ett artikel av Ove Öst och i anslutning till den ett foto på lasarettet. Med på detta foto finns en staty som jag fastnade för. Vem är konstnären?

Svar: Du tänker nog på statyn "Venus från Rätansbyn" som står placerad utanför sjukhuset. Curt Thorsjö heter upphovsmannen. Han är en svensk skulptör och tecknare som föddes 1922 i Markaryd. Senare studerade han vid Konstfackskolan och vid Konstakademien. Så småningom studerade han vidare i Grekland,Turkiet, Italien och Frankrike.

Thorsjö arbetar i den klassiska skulpturtraditionen och flertalet av hans verk består av nakna kvinnokroppar, ett vanligt motiv . Han finns representerad med skulpturer bland annat på Moderna Muséet i Stockholm, vid Växjö lasarett.

Skulpturen i brons står på en marmorsockel utanför sjukhusets entré, och var en gåva från Hallström & Nisses lagom till invigningen 1975.

Namnet väcker onekligen en del frågetecken, men varför bronsstatyn döpts till Venus från Rätansbyn är oklart. Vet du något mer så är du välkommen att höra av dig.

Annons