Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valseger blev styrkedemonstration för Hizbollah

Ett rungande ja till Hizbollahs vapen och fortsatta kamp mot Israel. Så tolkar shiamilisen själv sin storseger i andra ronden av Libanons parlamentsval i söndags.

Annons
Måndagens officiella resultat visade som väntat att den shiamuslimska valalliansen vunnit samtliga 23 parlamentsplatser som stod på spel i södra Libanon, landets oroliga hörn som gränsar mot Israel.
Under parollen Motstånd, befrielse och utveckling gick Hizbollah till val tillsammans med Amal, en mer moderat shiafraktion. Under inbördeskriget bekämpade de båda grupperna varandra.

"Tydligt budskap"
Valdeltagandet blev 45 procent lågt med tanke på Hizbollahs erkända mobiliseringsförmåga, men ett rejält kliv uppåt från den första valomgångens 28 procent i huvudstaden Beirut. Bojkotter i kristna områden bidrog till att hålla ner valdeltagandet.
Efter bundsförvanten Syriens utmarsch från Libanon i april står Hizbollah under utländsk och tilltagande inhemsk press att lägga ned sina vapen en gång för alla.
Men Hizbollah, som är terrorstämplat av USA men har hjältestatus i Libanon efter Israels reträtt från landet för fem år sedan, är inte redo att bli ett parti bland andra i Libanon.
 Väljarna gav ett tydligt budskap till utlänningarna, särskilt amerikanerna, att Libanons folk står enat i frågan om motståndet och självständigheten, sade Hizbollahs andreman Naim Qasim i Beirut på måndagen.

Balansgång
Frågan om Hizbollahs vapen kommer att ställas på sin spets när den fjärde och sista omgången av parlamentsvalet är avklarad om två veckor.
Den Syrienfientliga opposition som kommer att dominera parlamentet efter valet vill hålla sig väl med FN, som kräver att Hizbollah ska avväpnas. Samtidigt har Libanons nya ledare inte råd att göra den mäktiga shiamilisen till sin fiende.
Libanons valtåg rullar nästa helg vidare till Libanonberget i mitten av landet. Där har oppositionen splittrats, vilket lär medföra en betydligt mer spännande valkamp än i valets två första ronder.

Mer läsning

Annons