Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadstvister - ditt eller mitt barn 

/

Annons

Redan i tonåren finner vi den där kittlande känslan, de där vackra små glittrande fjärilarna i magen. Vi finner en ny sorts livsberusning, en känsla som gör dig knäsvag men lyfter dig samtidigt från marken och får dig att sväva – du blir kär. Kärlek kommer i olika former och skepnader men blommar alltid ur en förtjusning till en annan individ. Kvalitéerna som föder fram förtjusningen kan variera beroende på vilket livsskede du är i men det är alltid så underbart charmigt. 

En dag kommer den vita hästen som hen sitter på, lastad med alla de kvalitéerna som du sökte. Eller så skapar ödet en situation där förtjusningen inte blommat ut i kärlek, men ändå skapas ett liv, ett mirakel, ett barn formas, ett barn föds. 

Barnet föds in i en värld där vi vuxna bär skyldigheten att föra hens talan, att tillvarata hens rättigheter och beskydda hen från ofrivilliga val. Vi alla är deras skyddsänglar i sammanhang där de kan fara illa, ibland i deras vardagliga miljö. 

Vuxna vägar möts. Beslut måste tas – om man ska gå en kort eller lång bit tillsammans genom livets resa. Det är ett val vi vuxna gör för att vi själva vet vår rättighet att bli kär i vem vi vill, och hur länge vi vill vara det. Men ett barn som blir en del av den resan har inte tagit det beslutet. 

När förtjusningen till den som du en gång var förälskad i har slocknat måste prioritetens lampa tändas. 

I Sverige är lagen utformad utifrån barnets bästa vid vårdnadstvister. Det är barnets rättigheter som står i fokus. Sveriges rikes lag skyddar de smås rättigheter till trygghet och stabilitet.

Ibland är det otroligt smärtsamt att gå igenom en tvist som berör det dyrbaraste du har, och nästan aldrig är det ett aktivt val. Det räcker inte att prioritetens lampa är tänd hos ena föräldern utan man ska även vara synkade, båda föräldrarna måste vara ense om vad som är det bästa för barnet – vilket kan vara otroligt komplicerat när känslorna från att bryta upp vänder upp och ner på en redan snurrande värld. 

Jag vill höja alla er föräldrar som så osjälviskt går igenom en process som kan vara så energikrävande, och gör det för att säkerställa att era älskade barn ska få en vacker framtid fylld av skratt samt avsaknad från vuxna dispyter. 

Tidigare krönikor:

Lyckans mentala palats byggs upp av din omgivning

Ett sprittande uppvaknande mitt i nedräkningen av livet

Snälla, visa mig en ledare som enar folket och kan visa oss vägen

Dags för kvinnorna att dra in rivalitetsklorna och i stället lyfta varandra

Sanaz Tarlani

ST-krönikör och jurist med Sundsvalls­rötter. Lever efter tron att vågar man inte satsa på grund av rädslan att förlora kan man heller inte vinna.

Mejl: info@sanazjuristfirma.se

Mer läsning

Annons