Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal vet för lite om organdonationer

Bara 55 procent av dem som arbetar inom vården kan reglerna kring organdonation, visar en ny undersökning.

Annons
Intensivvårdssjuksköterskorna säger sig dock ha större kunskap, nio av tio är förtrogna med regelverket, enligt en enkät som lades fram av Vårdförbundet på fredagen.
 Ett problem, konstaterar Vårdförbundets avgående ordförande Eva Fernvall.
 Och resultatet är förvånande eftersom den grupp vi ställt frågorna till arbetar i ett sammanhang där det kan bli aktuellt att konstatera att någon är död.

Avdramatisera
På fredagen debatterade Fernvall som även är ordförande för det nyinrättade Nationella rådet för organ- och vävnadsdonation organdonationer på den pågående Vårdstämman. En viktig uppgift hon ser framför sig är att avdramatisera frågan.
 Donationer väcker mycket känslor. Det blir lätt diskussioner som gör att många känner obehag. Men i stället kan man tänka att "jag tar ställning själv och meddelar andra det underlättar dödsögonblicket", säger hon.
Sverige har en lagstiftning som i grunden är positiv till organdonationer. Reglerna går ut på att om den avlidnes vilja är känd ska den alltid följas. Är viljan okänd förmodas den avlidne samtycka, men de närstående måste kontaktas och har alltid rätt att säga nej. Det är bland annat dessa regler som de tillfrågade i enkäten ansåg sig ha för lite kunskap om.

Bland de sämsta
Sverige hör till de länder i Europa som är sämst på organdonation vad det gäller tillgången. God sjukvård och få olyckor är anledningar som brukar nämnas, men det kan också handla om få intensivvårdsplatser och okunskap om rutiner på enskilda vårdavdelningar. Vårdförbundets undersökning visar också att det är sällsynt att närstående känner till patientens egen vilja.
 Det är viktigt att föra samtal om viljan att donera tidigare än i det akuta skedet. Frågan kan till exempel tas upp på vårdcentralerna, säger Fernvall.
Enkäten skickades till totalt 500 intensivvårdssjuksköterskor, ambulanssjuksköterskor, barnsjuksköterskor och barnmorskor. Svarsfrekvensen var 73 procent.

Mer läsning

Annons