Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är det socialt accepterat att begå brott bakom ratten?

Annons

Att det är en ren livsfara att åka bil är något som de flesta med största sannolikhet är medvetna om, men kanske inte har i åtanke på en daglig basis. Bilolyckor i Sverige tar cirka 300 liv per år, det ger ett snitt på 25 personer i månaden, nästan en människa om dagen. Cirka 3000 människor skadas svårt i den svenska trafiken varje år, det snittar på åtta personer om dagen. Svårt skadad innebär men för livet och/eller livshotande tillstånd. Det är siffror som ger en perspektiv, dock dessvärre inte ett beständigt sådant. Otaliga gånger har jag åkt bil med förare som utan att blinka, nästan per automatik tar risker som skulle kunna ödestiga liv. Att inte följa trafikregler, ha bilbälte och inte sms:a när man kör är en aspekt men jag tänker främst på fortkörning, som till mitt djupa oförstånd ter sig vara ett socialt accepterat brott att begå. Folk fortkör för jämnan och tycks liksom se fartskyltarna som en slags uppmanande riktlinje snarare än en obligatorisk regel att följa. 

Jag har inte bara varit passagerare jämte någon som helt utan problem trampar gasen i botten och riskerar mitt och andras liv, jag har också varit nära på att bli påkörd ett flertal gånger. Så sent som i förra veckan var jag nära på att bli överkörd av en förare i en SUV som svängde in över ett övergångsställe. Föraren som efter att ha gestikulerat som en idiot i ett försök att uttrycka någon slags mindre trevlig fras fortkörde sedan vidare. Helt utan begrundan hotar man någon till livet med ett kolossalt jättevapen för att sedan nonchalant gasa vidare. Inga konstigheter med det om man har brått. Och kanske är jag på vippen till nojig men fler än 50 av de där 300 döda är fotgängare och jag har ingen lust att vara en av dem. Och du i din tur har troligtvis ingen lust att vara en utav de 300 som får leva med att ha kört ihjäl någon, hur bråttom du än har.

Fortkörning är ett utav de vanligaste brotten som begås i Sverige och kanske det mest socialt accepterade. Varför? Hur kommer det sig att man vänder andra kinden till när det kommer till den här typen av brottslighet, i ett land där vi annars är så lagkåta? 

Avslutningsvis kan jag berätta att den som kör exempelvis 70 kilometer i timmen istället för 50 sparar cirka två minuter på en mils körning, det är 120 sekunder som du sparar. Och jag undrar osökt, om något skulle ske, om du skulle skada någon eller kanske till och med ta livet av någon, skulle vara det vara värt det för de där 120 sekunderna? 

Tidigare krönikor:

Låt den utan synd kasta första stenen

Det finns två läger i samhället – de radikala och mellanmjölken

Frågan är inte varför jag blev vegetarian, frågan är varför du INTE är det

Är kriterierna för att jobba som dörrvakt att man ska vara en översittare?

Deniz Fryksell

Önskar att folk skulle vara mer ödmjuka generellt men kanske allra vid manövrering av något som med sina cirka två ton tar flera liv om dagen. 

d.fryksell@gmail.com

Mer läsning

Annons