Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varken fint eller fult – alla kan kapitalisera

/

Annons

Konstnärer, av alla de slag, har i alla tider sökt inåt och försökt kapitalisera på det de upptäckt och förmått förmedla. Det skall vi vara tacksamma för. All skön musik vi fått lyssna till, alla underbara skildringar vi fått läsa, all vacker konst vi fått betrakta.

Allt vi kunnat spegla oss i, som stärkt våra teser om liv. Om våra liv.

Den nya tidens kapitaliserande ser annorlunda ut. Kropp och kläder, inte sällan unga kvinnors kroppar och kläder, utgör en ny plattform för och skapar identifikation åt otaliga människor.

Vad säger detta om vår tid?

Om detta kom jag att prata, med ett par kvinnliga kolleger, för ett tag sedan.

– Att skriva om sin shopping, om sitt motionerande, sina frisörbesök … och tjäna mer än vad vi gör tillsammans under år?! sa någon.

Begreppet fin- och ful-kultur vaknade till liv, inte helt oväntat. Det gör ofta det bland kulturarbetare. Kanske bara där?

– Det är ändå intressant hur det alltid skall klagas och tillintetgöras, det som många unga kvinnor väljer att göra. Det skall alltid sjasas ned till meningslöshet. Som vore det samhällsfarligt, försökte jag.

– Fast är det så vettigt då? undrade den klassiskt skolade pianisten.

– Jag såg upp till Siv Widerberg, barnboksförfattare, när jag var liten. Jag började därför skriva dikter. Skrivandet blev mitt varande. Jag vet ärligt talat inte vem jag skulle vara eller hur jag skulle leva om jag inte hittat skrivandet och kunnat beskriva min omvärld, mina innersta tankar. Hur lite vi än vill förstå det så säger de här tjejerna något. Om vår samtid. Om politiken. Om kulturen.

Att ha studerat musik i tio år och vara kulturarbetare, och upptäcka att hen utan högskoleutbildning tjänar fyra gånger så mycket än en själv på att tipsa om lösögonfransar är säkert förvirrande. Samma förvirring som varje generation känner då de upptäcker nya generationens sätt att vara, verka och kapitalisera.

Det finns varken fint eller fult, det finns bara möjligheter för alla att kapitalisera.

Somliga gör det på sina jag, andra på andras.

Åsa Jinder

Tidigare krönikor:

Objektifiering är alltid objektifiering – oberoende storlek på kroppen

När kvinnor blir förtrollade och åter fri i sin kropp

Ta inte mina år och insikter från mig

Mer läsning

Annons