Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för Pokémon Go-zombies

/

Annons

Krönikör Nygren har sig veterligen inte hittills stött på någon, men det lär enbart vara en tidsfråga. Vi pratar, som rubriken antyder, Pokémon Go-zombies; alltså till synes vuxna Sundsvallsbor som, på mer eller mindre fullt allvar, irrar omkring med blicken sänkt mot Iphone-displayen och, för att ta några exempel, söker artificiella råttmonster, märkliga småfåglar, fiskar och sjöstjärnor och uppenbarligen känner stor personlig tillfredsställelse när de lyckats pricka av objekten.

Det app-styrda spelet härrör från klassiska Game Boy, lanserades nyligen och är enligt en nyhetsartikel i ST på stark frammarsch i Sundsvall precis som det svept in över resten av västvärlden. Det handlar tekniskt om AR, eller augmented reality förstärkt verklighet – men undertecknad misstänker att det snarare handlar om allt mer desperata försök att slippa verkligheten, om man i vuxen ålder kan ägna sig åt något så förbannat infantilt som Pokémon Go. Enda fördelen undertecknad kan se är att annars passiva och slapparslade individer har fått en anledning att röra på sig rent fysiskt.

Mentalt, kan man misstänka, längtar Pokémon Go-zombiesarna tillbaka till ansvarslösa och betydligt mer bekymmerslösa barnaår, när de satt med Game Boy, långt från villaamorteringar, krävande chefer och sambos och än mer krävande egna ungar. Eskapism, en lust att fly undan. I kombination med en rejäl helgfylla kanske det fungerar.

I ett inlägg på Facebook med rubriken ”Zombieliknande beteende” skrev nyligen Nynäshamnspolisen om spelet:

”Den sista tiden har vi fått ett antal samtal till polisen angående människor som uppför sig konstigt eller befinner på märkliga platser. (...) De går själva eller i klungor och med zombieliknande tendenser stirrar de ner i mobilen samtidigt som de irrande letar runt i omgivningarna.”

I Gällivare fick en man besök mitt i natten. Han trodde först att det rörde om inbrottstjuvar, men det visade sig vara Pokémonentusiaster som var på jakt efter en ovanlig figur som, enligt telefonernas positioneringssystem, skulle ha gömt sig i mannens hall. Från USA rapporteras att rånare lockat till sig offer med hjälp av spelet. Då förbyttes Pokémon Go till Pushoveryourmoney Go. I Sverige varnar Trafikverket för olycksrisker när spelare, blinda för omgivningen, söker sina Pokémonfigurer.

Poängen är att fånga så många små monster som möjligt, på temat ”Gotta catch ’em all”. Vem vet, snart kanske det lanseras Pokémon IS – fånga så många terrorister du kan innan de hinner sätta sina fruktansvärda planer i verket. Men det vore för nära verkligheten och inget för en förvuxen Game Boy.

Tidigare krönikor:

Äventyr för 2:95 inklusive oms

Lycka var att få åka sopbil

Kaffe? Nä, kameraövervaka Navet

En riktigt his(s)nande upplevelse

Mer läsning

Annons