Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med ordning i landet brunsås

Annons

"Land skall med lag byggas." Jag var rätt säker på att Gustav Vasa hade sagt så någon gång men tydligen var det Karl XV:s valspråk.

Tre exilnorrlänningar gjorde helg med rödpang, På Spåret och egensnickrad frågesport som gick ut på att gissa rätt årtal. Jag hade fel med cirka 300 år angående valspråket. Nära. Egentligen löd frågan vilket år Sverige fick sin första riksdag och jag överarbetade det hela rejält genom att snöa in på valspråk – något jag bevisligen inte behärskar. Trots detta haveri till resonemang och utan att ha någon egentlig aning om vilken kung som regerat när i det här landet blev svaret ändå bättre än vad jag förtjänade.

Enligt Wikipedia (Man får inte använda Wikipedia som källa! Jo. Det får man. Tyst.) kallas Arboga möte 1435 lite slarvigt för Sveriges första riksdag. Sedan dess har det alltså mer eller mindre bara tuggat på misstänker jag. Varje år skickar sittande regering in ungefär 200 livsviktiga proppar till vårt enda lagstiftande organ så att detta kan skapa ordning i landet brunsås.

I senaste numret av Nöjesguiden listade tidningen när våra makthavare i kammaren verkligen gör skäl för sina arvoden. Ta den här föreskriften från 2008 i djurskyddslagen till exempel, rörande Olagligt att lämna katt ensam. Det måste ha varit en lång dag i riskdagen.

Såhär skriver Nöjesguidens Daisy Kintu lagom syrligt om lagen vi alla gick runt och längtade efter.

Det är olagligt att lämna katten ensam i ett dygn utan att kolla till den minst två gånger. Detta gäller även utekatter.

Kolla till? Två gånger? Utekatter också? Är det rimligt verkligen? Ett djur vars enda syfte är att vara just ute? Det djuret måste vi alltså göra en slags oklar okulär uppföljning på två gånger om dagen annars är vi kriminella?

Det kommer mer. Lite efterforskning avslöjade detta i samma lagtext.

En utekatt måste ägaren eller kattvakten försöka locka till sig två gånger per dygn – oavsett om katten behagar dyka upp eller inte.

Oavsett om katten behagar dyka upp eller inte, alltså?

Jag har inte tillgång till exakt statistik här. Men känns det inte som att den polisiära uppföljningen på brottet att vid två uteblivna tillfällen inte ropa på en utekatt som kanske eller kanske inte kommer måste vara närmare noll procent?

Tack regering och riksdag för detta juridiska mästerverk. Tack för att ni med hjälp av kirurgisk noggrannhet, kunskap och sund förankring i verkligheten skapar en dräglig tillvaro för våra utekatter. Tack för att ni lagför att människor måste ta ledigt från jobbet så att de kan stå och gasta på ett djur som i bästa fall befinner sig inom en kvadratmil från där man står. Tack.

Mer läsning

Annons