Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medelpads Fornminnesförening: Märkligt att Brånfelt inte har hört något om Skvaderns jubileum

Angående Björn Brånfelts krönika om Skvadern i Sundsvalls Tidning den 30 november. Här kommer ett svar av Medelpads Fornminnesföreningen på hans ställda frågor och en förtydligad beskrivning om Skvaderns jubileum och Fornminnesföreningens museum.

Tråkigt och lite märkligt att Brånfelt inte har sett eller hört talas om jubileet, som speciellt firades stort den 3 juni. Jubileet lockade många besökare! Stor annonsering bland annat på vår hemsida, skyltar på berget och lite överallt; turistbyrån, kulturmagasinet med mera. Jubileet uppmärksammades av Radio Västernorrland som kom och gjorde en intervju som sändes.

Läs [+]-artikeln: Mytomspunna Skvadern fyller 100 år – firades med salut på Norra berget: "En kittlande historia"

Jubileet den 3 juni, firades inte bara av ett jubileumstal:

► Till Skvaderns ära sköts det salut vid Norra Bergets utsikt av Jack Rönström, klädd som en karolin.

► På danslogen, Norra berget: Musik och sång om skvadern av Kjell Johansson med Gentlemen. Berättelser, "Skvader skrönor" av Viktor Åhdal, Föredrag av Mikael Küne och rörande Skvadern. Illusionisten Love Melander gick runt på området och trollade till både barnens och vuxnas förtjusning. Barnen fick (och får fortfarande) roliga ballonger med bild av "Skvadern 100 år" på.

► Guidning i vårt museum som finns i tre plan: Om hantverk och sjöfart av Jürgen Holoch. I smedjan av Lennart Dahl. I vårt samerum av Birger Nordin.

► Den 2–4 oktober (i samband med skolbarnens höstlov) ordnade vi en stor "Skvaderutställning" i danslogen på Norra Berget. Allmänheten fick lämna in "Skvadrar" i olika former och färger och berättelser. Bildspel om skvadern visades och lekar med mera. Kaffeförsäljning med bland annat hembakta Skvadrar. Utställningen blev mycket uppskattat. Även då uppmärksammade Radio Västernorrland detta och intervju gjordes och sändes.

Angående Skvaderns placering: Skvaderboden leder till vårt stora museum som finns i tre plan. I det ingår "Skvaderrummet", där är Skvadern placerad i en stor glasmonter som är inredd i skogsmiljö. Där finns berättelsen om Skvaderns uppkomst. Audioguidning är installerad i två språk men målsättningen är att det ska bli fler.

Björn Brånfelt, du är välkommen till oss och besöka vårt stora fina museum som är i tre plan och upptäcka att Skvadern inte är väl gömd och över en kopp kaffe i vårt Café Gesällen berättar vi gärna om vår förening och museet. Att Skvadern borde vara Sundsvalls symbol håller vi med om.

Med vänlig hälsning

Iris Persson, ordförande i Medelpads Fornminnesförening

SVAR DIREKT:

Det glädjer mig att Medelpads Fornminnesförening uppmärksammade 100-årsjubileet och firade det på de sätt de beskriver i sin insändare. Det kan tyda på en attitydförändring hos föreningen.

Den världsunika Skvadern har ju fört en förbluffande osynlig tillvaro i Sundsvalls historia. Det är så klart inte bara Medelpads Fornminnesförenings fel. Det är till exempel besynnerligt att generationer av kommunala marknadsförare missat chansen att använda Skvadern i marknadsföringen av stan.

Skvadern borde ju rimligen varit symbol för stan istället för, eh… en drake? Där tycks Medelpads Fornminnesförening och jag nu vara överens. Bra.

Att jag bommat marknadsföringen av 100-årsfirandet tar jag delvis på mig själv.

Men om jag missat jubileet – jag som bor här, läser tidningar, lyssnar på radio, ser på tv och dessutom hängt mycket på Norra berget i sommar –är risken stor att en viktigare målgrupp – turisterna - också bommat jubileet.

Björn Brånfelt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel