Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medelpads Lucia fyllde GA-kyrkan

Kröningen av Medelpads Lucia blev en ovanligt ljus högtid.
Nysnön lyste i kapp med Luciatåget utanför GA-kyrkan, som tidigt fylldes till bristningsgränsen.
Ljusdrottningen kändes extra välkommen i år, när så många har det svårt där ute i mörkret.

När så Cassandra Sundin och hennes sex tärnor, plus sexårige stjärngossen Tim Berglund, tågade upp längs altargången följd av Tritonuskören förstärkt med Carpe Diem, lyfte Luciasången till nya höjder - både på svenska och italienska - alla under ledning av Rigmor Berglund.

Ännu mäktigare blev det när den stora Mixkören fyllde på i "För dig som vandrar i mörkret" samt "Mörkret flyr när himlen öppnar sig".

"Gläns över sjö och strand" avslutade det första körpasset med Hans Reinikka på trumpet, innan det blev psalmsång och en betraktelse av prästen Stefan Andersson.

Lucia dödades för 1700 år sedan av romarna, för att hon vägrade avsvära sig sin kristna tro, berättade han.

Vårt luciafirande är fyllt av symboler. Stjärngossarna står för de tre vice männen, hennes vita dräkt är en dopdräkt, luciakronan en symbol för glorian, ljuset hos den som levt nära gud. Hennes röda band symboliserar blodet när hon dödades.

Lucia förebådar Jesus ankomst, ljuset ger oss hopp i mörkret, sade Stefan Andersson.

Efter en kort bön följde ännu en vacker konsert med körerna i "vem har tänt stjärnan i ditt öga".

Kristina Carlsson framträdde som solist i "Änglarna ger oss hopp och tro", därpå följde "Kanske en ängel visar sig då" med ytterligare två skönsjungande unga solister; Sanne Lindgren och Johanna Olsson.

Som avslutning på detta avsnitt följde den verkliga klassikern "Stilla natt" med samtliga körer och trumpet.

Psalmen "Bereden väg för Herran" sjöngs till kollekten, som går till Lions hjälpverksamhet.

När Kurt Ydehall från Lions skulle kröna årets Lucia, den 77:e sedan premiären 1932, var det ett mycket speciellt ögonblick för honom.

Lucia har glatt oss alla, gamla och sjuka, besökt företag och samlat in pengar till cancerfonden, berättade han.

Sen läste han en kort dikt av Ilmari Hannikainen om hur det gäller att ta vara på livet, innan han delade ut ett guldarmband till årets Lucia och önskade flickorna lycka till i livet.

Det här bestämde jag redan i maj i år, då min kära hustru Hjördis gick bort. Det var hon som ville ha dikten. Hon var också Medelpad Lucia en gång, 1955, då hon kröntes av Anna-Lisa Ericsson, berättade han för ST efteråt.

Årets Luciakröning blev ännu ett ljust minne för honom och alla oss andra denna kväll, ett hopp i mörkret.