Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medelpadsfrågan

Revs Fryshuset i inre hamnen eller hur var det? Dagens byggnad är snarlik sin föregångare.

Annons

Vem minns det inte?

Det var blått, grått och flera våningar högt.

Det var en plåt- och betonglåda som fick utstå spott och spe.

Det var något av Sundsvalls utskällda skamfläck.

Fryshuset i inre hamnen med de jättelika bokstäverna som bildade två engelska ord - Cold Stores.

En byggnad som under sina drygt 50 levnadsår hade ett kyligt förhållande till Sundsvalls invånare.

Det började byggas i december 1950 och stod klart i oktober 1952 – med fyra luftvärnstorn på taket som skulle försvara staden i händelse av krig.

Som mest sysselsatte Sundsvalls fryshus 60 anställda, där köttförvaring var den största verksamheten genom åren.

Men i början av 2004 revs det efter att verksamheten hittat en ny adress i Birsta.

Ägaren Hallström och Nisses hade förhoppningar om att bygga om Fryshuset, men planerna kullkastades. Kostnaden blev helt enkelt för dyr då byggnaden var konstruerad för att stänga värmen ute och kylan inne och inte tvärtom.

Så kvar blev grunden, källarplanet och betongstommen.

Därav samma läge och samma vinkel som dagens byggnad har i inre hamnen, vilken för övrigt inhyser bland andra Sydkraft och Länsförsäkringar.

Upprustningen kostade runt 65 miljoner kronor, men det slutliga resultatet togs knappast emot med stora famnen av Sundsvallsborna.

Byggnaden visade sig bli minimalt mindre och av den planerade gallerian med affärer och restauranger i bottenplanet blev det ingenting.

Fasaden fick visserligen ett annat utseende då den blev svartgrå i stället för blågrå, då plåten ersattes av betongelement och då fönstren blev mångdubbelt flera.

Nybygget fick kritik, inte minst för sin storlek som gjorde att kontorsbyggnaden hamnade i blickfånget.

Stadsarkitekten Anita Edlund tyckte att slutresultatet blev olyckligt och ett misslyckande för stadsmiljön, men hade förhoppningar att byggnaden inte skulle bli lika framträdande i framtiden.

Och i dag har ju Sundsvall fått ett ännu större kontorskomplex i hamnen.

Bolagsverket.