Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medelpadsfrågan: På ett kafé på Köpmangatan föddes GIF Sundsvall

Förra helgen gick GIF Sundsvall upp i fotbollsallsvenskan igen för sjunde gången. Men jag skulle vilja vet lite mer om klubbens grundande 1903 och föreningens allra första år.

Gammal (och trogen) supporter

GIF Sundsvall slog upp sina blå den 25 augusti 1903. Ett antal ynglingar inom IOGT med en viss Calle Jonsson i spetsen hade samlats på Mathilda Anderssons kafé på Köpmangatan, nästan mitt emot nuvarande Kårhuset. Där och då kom de överens om att starta upp en verksamhet som skulle innefatta allmän idrott, backhoppning, fotboll och längdåkning. Till att börja med.

Redan samma år deltog GIF i sin första fotbollsturnering, Välgörenhetspokalen på den dåvarande Läroverksplanen i stan, med mindre lyckat resultat. Bland annat med en 2-1-förlust mot IFK Sundsvall lag 2. Ett resultat som i dag är allt annat än smickrande med tanke på att IFK längre fram i historien har var Giffarnas största lokala rival.

Men egentligen det var först 1919 som fotbollen kom i ordentlig rullning inom GIF i och med bildandet av fotbollssektionen.

Året efter klubbades dessutom ett namnförslag igenom vid årsmötet och föreningen gick från att heta Godtemplarnas Idrottsförening till Gymnastik- och Idrottsföreningen. Namnbytet innebar även att det tidigare nykterhetskravet för klubbens medlemmar var definitivt spolat. Att nykterhetskravet försvann underlättade även arbetet att värva nya föreningsmedlemmar.

På 30-talet välkomnades kvinnliga medlemmar för första gången i historien. 1934 valdes sex fruar till sex aktiva föreningsmedlemmar in klubben, som hade en damsektion som varade i 53 år.

Under alla år har GIF:s hemvist varit Idrottsparken eller Norrporten Arena, som anläggningen numera heter. Klubbfärgerna har alltid gått i blått, vitt och guldgult.

För att summera den moderna historien gör GIF Sundsvall kommande år sin 14:e säsong i högsta serien. Det vill säga inför år 2012 års allsvenska har föreningen spelat 318 allsvenska matcher. Vunnit 67, kryssat i 94 och förlorat i 157.

Bästa tabellplaceringen är en femte plats från 1988 då GIF-ikonen Anders Grönhagen tränade Norr-landslaget.

Någonting som dagens GIF får slita hårt för att upprepa.