Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltida klenod åter på sin plats

Efter att ha blivit utlånad, stulen, återfunnen på Teneriffa och slutligen konserverad är helgonskulpturen tillbaka i Alnö gamla kyrka.

– Det är fantastiskt att vara med och ta tillbaka den, säger Gerd Gabrielsson i församlingens inventariekommitté.

Att träskulpturen är från Alnö gamla kyrka finns bevisat i en inventarielista från tidigt 1900-tal. Men när den återfanns i kyrkotjuven Juan José Arteaga Hernandezs tillhåll på Teneriffa var det flera årtionden sedan den senast funnits i kyrkan.

– Jag gifte mig här för 40 år sedan, och den finns inte med på bröllopsbilderna, säger Gerd Gabrielsson.

Skulpturen var utlånad, men i dag vet man inte till vem. Sedan den återfördes till Sverige 2007 har den varit i länsmuseet Murbergets förvar. Eva Körberg jobbar som konservator och har arbetat med helgonskulpturen inför återförandet till kyrkan.

– Att konservera innebär att bevara det som finns. Vi rengör och lägger fast lösa färgfragment.

Eftersom det är ett annat klimat på Teneriffa var skulpturen angripen av trämask. För att bli av med dem har man på länsmuseet fryst ner skulpturen i omgångar.

Sedan stöldvågen i kyrkor på 90-talet har det blivit allt vanligare att stöldsäkra värdefulla föremål. I Alnö gamla kyrka är så gott som alla skulpturer stöldsäkrade, och givetvis även den som nu förts tillbaka. Stöldsäkringen består av en anpassad järnställning med en bygel som låses fast med hänglås.

– De måste vara förankrade om vi tänker oss att kyrkan ska vara tillgänglig för allmänheten, och det är viktigt att den är det, säger Lars Wallentin, kyrkovaktmästare.

Flera andra föremål stals från Alnö kyrka 1999, bland annat en kanna och en ljusstake. De hittades också på Teneriffa och hålls i dag inlåsta i ett kassaskåp.

Träskulpturen, som nu sitter på väggen i kyrkan, antas vara från 1400-talets slut. I den gamla inventarielistan är den omskriven som ett kvinnligt helgon, men Eva Körberg tror snarare att det är en manlig avbild.

– Utseendet stämmer inte för en kvinnoskulptur. Det är dock svårt att fastställa vilket helgon det rör sig om eftersom den saknar attribut, säger hon.

2011 gav Alnö församling klartecken till länsmuseet att de ville ha skulpturen konserverad och stöldsäkrad. I höstas, ett drygt år senare, var den klar, men eftersom kyrkan är stängd vintertid valde man att montera upp den när kyrkan öppnades igen för våren.