Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medförfattaren till "Medelpads flora" har somnat in – minnesord över Håkan Lindström

Håkan Lindström från Fränsta har avlidit i en ålder av 68 år.

Läkaren och botanisten Håkan Lindström har avlidit av cancer i sitt hem i skogsbyn Östansjö i östra Jämtland.

Håkan växte upp vid stranden av älven Ljungan i Fränsta. Han utbildade sig till läkare. Han läste även ekologisk botanik vid Umeå universitet.

Det botaniska intresset väcktes till liv när Håkan på 1960-talet träffade konstnären Rolf Lidberg.

Tillsammans började de inventera kärlväxter i Medelpad från kustens gamla fiskelägen till finnmarkerna mot hälsingegränsen och ända bort till avlägsna skogshemman i Haverö.

Samarbetet resulterade i praktverket Medelpads Flora (2010) ungefär 100 år efter läroverksadjunkten Erik Collinders förra Medelpadsflora (1909). Båda landskapsflororna är viktiga tidsdokument som i detalj visar hur landskapet i Medelpad förändrats under hundra år.

Håkans texter i landskapsfloran om varje blommas växtsätt i just Medelpad är ibland små poetiska mästerverk, ibland långa och med en märklig detaljrikedom. Rolfs akvareller av orkidéer och andra Medelpadsblommor är även en njutning för ögat. Praktverket ”Medelpads Flora” bör finnas i varje hembygdsväns bokhylla här i vårt storslaget vackra Medelpad!

På lediga stunder började Håkan studera svampsläktet spindelskivlingar (Cortinarius) som med sina hundratals olika arter förser träden med vatten och näring. Svamparna med sitt nätverk nere i skogsmarken är lika viktiga för skogarnas träd och växter som plankton är för livet i haven.

Håkan beskrev många nya spindelskivlingar för vetenskapen. Han var även en av initiativtagarna till de workshops som ägt rum sedan 1982 i Borgsjö socken i västra Medelpad där olika svampsläkten kartlagts som bildar svamprot (mykorrhiza) med träden i skogen. Håkan var en av författarna till Cortinarius Flora Photographica (CFP) som resulterade i fem pärmvolymer 1990-2018 om spindelskivlingar på fyra olika språk.

Håkan var som person lågmäld, tillbakadragen och vänfast. Den stämningsfulla begravningen ägde rum en solig höstdag i Håkans hembygd vid Torpsjön när sädesfälten gulnade och när svamparnas fruktkroppar prydde skogar och ängar. Kransar av vilda blommor prydde kistan som en sista hälsning liksom bruna spindelskivlingar på gröna mossbäddar.

Eva Sundin

Håkan Sundin

Jan-Olof Tedebrand