Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medieprofilens stalltips: papperstidningen överlever

Som erfaren journalist och utbildare är Pelle Sundberg van att hantera skarpa formuleringar.

Här är en av de vassare från honom själv: "Journalistik är häftigare än sex".

– Visst är det så, och då ska man veta att jag har ett bra sexliv, säger medieprofilen och ler.

Annons

"Vill du veta någonting, så fråga ugglan" ... lyder textraden i en känd barnsång. Överfört till Pelle Sundbergs yrkesgärning kan man byta ut "någonting" mot "journalistik" och "ugglan" mot "Pelle".

Det han inte vet om klassiskt nyhetsarbete, eller åtminstone inte har en åsikt om, verkar kunna lämnas därhän. Att journalistiken är en passion vittnar om inte annat den tillspetsade jämförelsen med kärlekslivet. Pelle utvecklar gärna sitt lustiga resonemang med en glimt i ögat.

– Sexakten har kort tidsram, men njutningen av ett lyckat journalistiskt grävjobb kan vara i flera dagar.

Tabellräkning och OS-bevakning

De första stapplande journaliststegen tog han som tabellräknare på Örnsköldsviks Allehanda. Ett antal år senare profilerade han sig som driven sportchef på Sundsvalls Tidning. De senaste dryga 20 åren har han varit lärare i praktisk journalistik vid Mittuniversitetet.

Om sina egna bragder i spalterna ligger han ganska lågt:

– Att få följa olympiska spel på plats var häftigt, till exempel Sarajevo 1984. Rent sportsligt ligger det årliga Elitloppet mig varmast om hjärtat. Och i slutet av 1980-talet var jag med och introducerade spelsidor i landets tidningar.

Få med "nyhetsnäsor"

Tusentals blivande journalister har passerat hans kunskapsförmedling, fast själv har han ingen akademisk utbildning i botten. Vissa av dem har kommit sig upp och gjort karriär, till exempel Aftonbladets nuvarande publisher.

Däremot har inte många haft med sig den där omtalade "nyhetsnäsan" i bagaget. Förmågan att närmast inituitivt sniffa sig till hett stoff.

– Väldigt få människor föds med den talangen, jag känner bara till fem, sex personer. Men man kan lära sig, säger Pelle Sundberg, som nu lämnar det mesta av engagemanget inom journalistiken.

Tror på papperstidningen

Travet får hänga med i pensionärstillvaron. Pelle har en egen travhäst att följa, Kiss Me Broline, och är mångårig tipsare inom V75 och V86 i flera tidningar. Han intygar att det egna tippandet går bra, i somras blev det ett tillskott på 370 000 kronor på kontot. Däremot vill han inte säga hur mycket spelandet kostat sammanlagt genom åren och den totala vinstsumman hittills.

Åsikterna om journalistik kommer han också att bära med sig. Som den att det finns en ljusnande framtid för mediabranschen – och papperstidningen, om än inte i sjudagarsupplagor.

– Se på mig, jag kanske lever i 30 år till och visst vill jag fortsätta att läsa tidningen. Det tror jag de flesta som passerat 50 vill göra. Däremot tycker jag att tidningarna ska dra ned på sin bevakning av skolfrågor, rättegångar, blåljushändelser och göra färre socialreportage. Den här lite äldre kategorin prenumeranter vill läsa mer om sjukvård, resor, miljön, föreningslivet. Dessutom borde man satsa mer på kampanjjournalistik och driva frågor. Och kvalitet och trovärdighet är fundamentala beståndsdelar.

Självlärd byggare

Att han själv slutar i förtid har bland annat med förändringarna i mediebranschen att göra.

– Yngre krafter måste in, de som brinner för Facebook och andra nyhetskanaler. Själv är jag pappersälskare.

Och träälskare ska tilläggas. Vid sidan om journalistiken är byggandet ett stort intresse. Även här saknas formell utbildning.

Pelle ligger bakom familjens vackert belägna hus i Östtjärn och håller nu på att avsluta ett stallbygge hos dottern. Nästa år ska huset få sig en ny genomgång.

Fast först står en långresa på agendan. I februari går flyget till Rio de Janerio, Brasilien. Sedan blir det kryssning till Miami, Florida och flyg till New York. En sevärdhet vill Pelle Sundberg inte gärna missa.

– Jag skulle vilja besöka Åke Svansteds träningsanläggning i Florida, säger han och frugan Ingers minspel känns samtidigt stöttande och uppgivet.

Annons