Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mediesäljare som inte vill sluta jobba – trots att hon nu fyller 70 år

Ingeborg Höglund från Sundsvall är en av mediebranschens veteraner. Efter 52 år som annonssäljare hos Dagbladet och ST har hon efter pensionen fortsatt som marknadskommunikatör i butiker i Medelpad.
Att hon fyller 70 år hindrar inte Ingeborg från att fortsätta med det jobb hon älskar.

Annons

Ingeborg Höglund är ett välkänt namn för de flesta som har haft med dagstidningarna i Medelpad att göra. Sedan hon började som annonsmottagare på Dagbladet 1962 har hon hunnit med en imponerande karriär inom annons- och marknadsbranschen.

– Jag hittade rätt på en gång, jag har ju alltid tyckt om att serva människor och att knyta nya kontakter med trevliga kunder, förklarar Ingeborg.

Ingeborg växte upp i Svartvik, Njurunda tillsammans med sina föräldrar och sju äldre syskon. Det var en trygg uppväxt i den del av Svartvik som kallas Hemmanet. Ingeborgs mamma var hemmafru som i bland jobbade extra i köket på Hotell Knaust. Hennes pappa arbetade på Svartviksfabriken. På fritiden sålde han fisk runt om i Njurunda.

Ingeborg var också tidigt intresserad av försäljning.

– Redan som sexåring gick jag runt bland husen på Hemmanet och sålde bakelser som jag bakat själv, berättar Ingeborg.

Ingeborg och hennes systrar spelade bordtennis med framgång. Svartviks IF var framstående inom bordtennis och i godtemplarlokalen Idyllen fostrades många pingistalanger. Ingeborg Höglund var en av dem.

– Pingisen betydde väldigt mycket under hela uppväxten, bästa resultatet som jag minns var när vi blev tvåa i flicklagspokalen på Bosön 1959.

Grundskolan i Svartvik kompletterades med tre högstadieår vid Kyrkmons skola i Njurundabommen samt en ettårig handelsutbildning på samma ort. Då hade Ingeborg redan hunnit med några somrar med extra jobb på Frans Petterssons modehus i Sundsvall. Hon satt i växeln och gick ärenden.

Hon var 15 år när hon 1962 klev i på Dagbladet på Köpmangatan för att söka jobb som annonsmottagare. Chefen på modehuset hade rekommenderat henne för jobbet på tidningen och hon fick platsen. Hon började sin bana i kundtjänsten.

– Jag fick göra allt från att svara i telefonen till att läsa korrektur och att hjälpa till i sättningen. Det var ett fantastiskt sätt att lära sig hur en tidning fungerar och jag blev dessutom väldigt bra på att stava rätt.

Så småningom blev hon annonsförsäljare. En omtyckt och effektiv sådan. Ingeborg älskade sitt arbete och hon gjorde sig oumbärlig med sitt glada och direkta sätt att bemöta människor. Hon blev kvar på Dagbladet i 50 år och hennes försäljningsrekord blev många. Hon blev den "meste" mediesäljaren och ett ansikte utåt. Hon hann med ett år på ST innan det 2012 var dags för pension.

Men Ingeborg hoppade direkt på nästa jobb. Hon unnade sig fem dagars ledighet och sedan dess arbetar hon som marknadskommunikatör åt ett företag. Det handlar om att demonstrera produkter i butiker. Ingeborg vill inte sluta arbeta eftersom hon fortfarande tycker att det är så roligt.

Den fritid hon unnar sig ägnar hon åt motion, pyssel i lägenheten samt att engagera sig för de tre barnbarnen och deras fritidsintressen.

– Jag mår väldigt bra och jag har haft turen att få vara frisk. Jag har alltid haft en bra grundkondition och där har jag mycket att tacka bordtennisen för, säger Ingeborg.