Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medryckande modeshow med modiga modeller

Modellagenturen Funki models startade sin Sverigeturné i Sundsvall i går och nu står sex andra städer på tur.

Handklapp och jubel följde de modiga mannekängerna som både visade höstmodet och de senaste hårtrenderna.

– Det känns jättebra, men det är lite pirrigt, säger Frida Wiklander från Sundsvall.

Annons

När de stora modehusen visar nya kollektioner är det inte alltid så lätt att identifiera sig med de som går på catwalken. Men nu tycks vi se starten på något nytt. Under gårdagens bejublade modeshow i Birsta city visades de senaste trenderna under mer folkliga former och utan krav på att modellerna ska vara stöpta i samma trådsmala trånga form.

Terese Källmans fräcka frisyr fick en sista dusch av sprayflaskan innan det var dags att inta scenen.

– Det är nervöst. Jag har på mig kläder från Vila i dag, och jag älskar verkligen kläder och att shoppa, säger hon.

Alla modellerna i Funki models har någon slags funktionsnedsättning. Bakom agenturen står företaget Frösunda som är inriktat på omvårdnad och personlig assistans.

– Genom agenturen jobbar vi för att synliggöra människor med funktionsnedsättning, inte minst i reklamsammanhang. Syftet med turnén är också att öka självkänslan hos deltagarna och i går hade vi en heldag med coachning. Alla modellerna fotograferas och kan sedan lägga bilderna till sin modellprofil, berättar Lou Rehnlund som är verksamhetsansvarig.

De omkring 20 mannekängerna var i alla åldrar och de visade mode för såväl barn och tonåringar, som för damer och herrar.

Omkring en halv miljon svenskar har någon slags funktionsnedsättning och enligt Lou Rehnlund kan det för många vara en stor utmaning att kliva upp på en scen.

Men en som inte har det minsta scenskräck är 17-årige Lukas Sundström från Sundsbruk. Och han nöjer sig inte med att titulera sig som modell.

– Det gick bra. Jag är ju rockkungen Elvis Presley också, säger han.