Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medvetna missförstånd blockerar debatten

Liberala ungdomsförbundet vill tillåta nekrofili!
Centern vill införa månggifte!
Sundsvalls tidning vill legalisera narkotika!

Annons

Ovanstående tre påståenden har vid olika tillfällen basunerats ut i olika kanaler, som vore de entydiga sanningar, och har därmed kraftigt försvårat den debatt i sakfrågorna som avsändarna till förslagen velat ha.

Läs även: "Om två syskon älskar varandra ska de få ha sex"

Inget av påståendena är helt sanna, något som de flesta som slänger in dem i debatten är väl medvetna om. Medvetna missförstånd verkar vara den nya debattrenden, och på nätet går det snabbt att ge dessa halvsanningar spridning. Spridning hos den stora massa som sällan går till ursprungskällorna för att ta reda på hur det förhåller sig, utan i stället köper fraser på 140 tecken och använder dem som underlag för fortsatt "debatt".

Detta är kanske svårt att göra något åt, men det är sorgligt när debattekniken anammas av dem som faktiskt borde veta bättre.

Det färskaste exemplet handlar om LUF och moderpartiet Liberalerna där partimedlemmen Carl B Hamilton gått ut och sagt att ungdomsförbundets förslag som togs fram under Stockholmsdistriktets årsmöte är "puckat".

Läs också: Så idiotförklaras unga liberaler efter beslutet om incest

Alla tre exempel handlar i själva verket om grundläggande liberala värderingar, om att staten inte ska lägga sig i och begränsa människors liv så länge de inte skadar någon annan. Centerpartiet kom aldrig så långt som att föra in månggifte i partiprogrammet, något som är synd. Om en vuxen människa vill vara gift med en eller flera personer eller om en person gärna delar make eller maka med någon annan – vad har staten med det att göra?

LUF vill att en person ska kunna testamentera sin kropp till vilka ändamål hen än vill, även om det skulle vara till någon som vill ha sex med den. Hur främmande det än är för de allra flesta av oss så är det ingenting som staten har med att göra.

Den här ledarsidan tycker att den vuxne individ som vill använda narkotikaklassade droger ska kunna göra det lagligt. Det är långt ifrån samma sak som att vilja legalisera produktion, import eller fri försäljning av narkotika.

Inget av ovanstående exempel är självklara. Hur ska personen som vill knarka få tag i drogen utan att begå en kriminell handling? Är man helt säker på att alla som deltar i månggifte gör det frivilligt? Kan den döde personens kropp ställa till skada utifrån de önskemål den avlidne haft?

Tyvärr hamnar dessa diskussioner i skymundan för alla moralister som utan att ens försöka sätta sig in i förslagen i stället direkt idiotförklarar den som ens vågar föreslå en mer liberal lagstiftning i olika frågor.

Nu går knappast vare sig Centerpartiet, Liberala ungdomsförbundet eller Sundsvalls tidnings ledarsida helt fria från anklagelser om att någon gång ta till medvetna missförstånd som debattgrepp, inte minst i diskussioner med meningsmotståndare.

Men dessa blockeringar används även bland meningsfränder, som inom den liberala sfären, till och med inom partiet Liberalerna där det borde vara högre i tak än så.

Det är sorgligt och fördummar debatten betydligt mer än att kasta ur sig ett eller annat förslag som efter en genomlysning kanske visar sig vara dumt.

Läs mer:

De vill tillåta sex med lik och djur samt sex mellan syskon

En av de mest missförstådda idéerna någonsin

Narkotika behöver inte bara vara dåligt