Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Meg Tivéus säger ja

Hon kallas Sveriges första kvinnliga direktör. Själv kallar hon sin karriär för manlig. Numera är Meg Tivéus styrelseproffs med en stark lust till livet och nya utmaningar.

Det går att slå fast på en gång: Meg Tivéus tänker inte sänka tempot när hon fyller folkpensionär. Hon trivs med sin tillvaro som är full av åtaganden, styrelsemöten och mentorskap. Samt, av uppenbara skäl, just nu även av krishantering i de många bolagsstyrelser där hon är ledamot. Att hon beskriver sin karriär som manlig är inte konstigt. På Handelshögskolan var bara 25 av de 275 studenterna tjejer, och hon bröt ny mark när hon nådde höga chefspositioner redan före 30 års ålder. Men hon har inte tänkt så mycket på sin roll som föregångare. "Det är bättre att visa vad man duger till än att prata om det," är hennes motto.

Hennes eget framgångsrecept som chef är enkelt - hon är bra på att räkna och gillar människor. Men hon har även sluppit den förgörande självkritik som hon tror sätter käppar i hjulet för många kvinnor i karriären.

– När jag tog studenten i USA hade någon skrivit "modig, energisk och glad" vid mitt namn, och jag tror att det ligger mycket i det. Jag är ganska orädd och har inte den självkritik jag kanske borde ha, haha!

– Jag har trott att jag duger och det tror jag har att göra med att jag blev väldigt älskad som liten, säger Meg, som växte upp som yngst av fem syskon.

Pappa var folkskollärare och mamma hemmafru. Det var faderns idé att Meg skulle gå på lanthushållsskola som ung för att lära sig laga mat och slakta. Och eftersom hon tycker om att laga mat har hon glädje av kunskaperna numera när gästerna är många.

Men någon bondmora blev hon inte även om hennes pappa hoppades det till en början. I stället valde hon mellan medicinstudier och Handelshögskolan.

– Jag valde Handels för att jag hade bråttom att gifta mig (skratt) och ville ha en utbildning innan.

Utanför arbetet har Meg många intressen. Hon jagar, reser gärna och har ett stort intresse för både sport och kultur. Mångsidighet är en positiv egenskap för ett styrelseproffs, anser hon, även om hon framhåller att hon faktiskt har läst både medicin och sociologi. Så det är faktiskt inte särskilt långsökt att hon sitter i styrelsen för Folktandvården och Apoteket Farmaci.

Vad är det viktigaste du lärt dig i livet?

– Att säga ja, eftersom ja öppnar dörrar. Ett nej stänger dörren. Man kan alltid ångra sig senare, men att våga öppna dörrar och inse att det ena ger det andra har varit en väldigt viktig lärdom.

– Det handlar om att ta emot livet och bejaka sin livslust. Och jag tycker att livet är väldigt roligt och har inga som helst planer på att lägga av!

Mer om Meg Tivéus

Fyller: 65 år den 17 december 2008.

Bor: Stockholm och Gotland.

Familj: Stor med barn, barnbarn och bonusbarn.

Aktuell: Nybliven ledamot i Apotekets dotterbolag Apoteket Farmacis styrelse.

Karriär i korthet: Efter Handelshögskolan började hon på annonsbyrån McCann Erickson där hon blev undersökningschef. Sedermera blev hon divisionschef inom Åhléns och Holmen, vice vd för Posten och vd för statliga Svenska Spel. Numera har hon styrelseuppdrag för Swedish Match, Cloetta Fazer, Billerud, Nordea Fonder, Frösunda LSS AB, Sprit- och vinleverantörerna, Folktandvården och Svenskt kulturarv.

Så firar hon födelsedagen: "Jag ska ha stor släktmiddag den sjuttonde. Och fredagen den nittonde ska jag ha after work för alla mina vänner, då ska jag bjuda på älggryta. Jag hoppas att jag hinner få den kvarts älg jag har köpt."

Om att fylla 65: "Det är faktiskt bara en siffra. Men det är en bra anledning att fira. Femmor och nollor kan man fira lite extra, som gammal speldrottning vet jag att nolla och femma är bra!"

Finns inte i garderoben: "Jag är för lång för höga klackar och snäva kjolar går inte att rör sig i."

Så rensar hon tankarna: Genom att gå i skogen eller på Friskis och svettis.

Förebilder: "Obama är en bra förebild. Han väljer sin ledargrupp med stort mod - starka människor med starka synpunkter. Jag har själv försökt följa den principen i valet av människor omkring mig."