Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mellanmjölk för svenskarna i skidskyttesprinten

En ung och oprövad kille från Östersund stod för dagens bästa insats i herrarnas sprint i Pokljuka: Daniel Gustafsson överraskade och kommer att köra jaktstarten på lördag. I övrigt var det en tung svenskdag.

Annons

För svenskarna blev det en dag i mellanmjölkens land. Fredrik Lindström sköt fullt och snabbt i första skyttet och gick ut som elfte man. Han var dessutom snabb i spåret men inför andra skyttet låg han många sekunder efter. På andra skyttet blev det dessutom två rundor och därmed var alla förhoppningar om en högre placering grusade.

– Åkningen känns bra, jag tycker jag pressar på bra. Det var synd att jag inte kunde hålla ihop stående. Det börjar fint men när väl bommen kommer fortsatte jag att vara lite ivrig och tog ytterligare en bom istället för att fånga upp det, säger Fredrik Lindström till TV4.

Och åkningen var bra. Han blev 6 sekunder efter trean Evgeniy Garanichev och 30 sekunder från Björndalen, som slutade tvåa.

– Det var nog snabbaste åkinsatsen hittills, fortsätter Lindström.

För övriga svenskar var det en dålig dag på skjutbanan. Ted Armgren hade bom på första skyttet och låg 42:a då. Men för debutanten Daniel Gustafsson gick det betydligt bättre. Fem träffar var facit i första skyttet där han gick in på en 68:e plats men klättrade till 36:e och låg före både Armgren och Femling. Även i stående var han säker och lugn – det blev tio träffar, i snabbt tempo. Ute i spåret på sista sträckan hade han dock tappat en del och föll i listan till 54:e plats, slagen av bland andra Ted Armgren. Topp 60 åker jaktstarten och det blev nervös väntan för östersundaren.

– Jag hoppas att det blir, det vore jättekul. Skyttet var grymt, men jag var lite seg i åkningen tyvärr, sade han till TV4 under väntan.

– Själva tävlingen är inte så annorlunda i jämförelse med IBU Cup men publiken och media är annorlunda. Det hade varit riktigt skönt att få åka jaktstart, riktigt kul, fortsatte han.

Och så blev det. Plats 59 gav honom den efterlängtade startplatsen i lördagens jaktstart.

För Pepep Femling var det en riktigt tung dag. Han var 42:a in till första skyttet där han dessutom fick två rundor och halkade ner till 50:e. Han klev in i mål långt efter täten och det stod tidigt klart att han inte skulle klara cutten för jaktstarten. Han slutade som 82:a.

Vann gjorde tysken Simon Schempp, före Ole Einar Björndalen och Evgeniy Garanichev. Simon Fourcade, som började ursinnigt, slutade som femte man.