Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mellofavoriten Oscar Zia om att komma ut: "För mig är det inte en stor grej"

Han tog paus, kom ut och kom tillbaka.
Oscar Zia har lämnat tuggummipoppen och återvänder till Melodifestivalen med en ballad han skrivit själv.
– Det här är 100 procent jag, säger sångaren.

Det har gått fort för Oscar Zia. Han blev ett namn genom TV4:s "X Factor" 2012, deltog i Melodifestivalen tillsammans med Behrang Miri 2013, återvände som soloartist 2014 och knep en åttondeplats i finalen.

Däremellan hann Oscar Zia med vad som innebar hans egentliga genombrott framför en större publik när han kom tvåa i "Let's dance".

– Jag gjorde så mycket som inte var musik. Ibland tänker jag att jag började bakvänt. Först alla tv-program och sedan musiken. Samtidigt är jag otroligt glad och stolt, för utan tv-programmen hade jag inte kunna göra det jag gör i dag, säger Oscar Zia.

LÄS ÄVEN: Från kollaps till succé för David Lindgren: "En utmaning"

En åttondeplats i Melodifestivalen räknas för de flesta artister som en framgång, men på Oscar Zia tog finalveckan 2014 hårt.

– Jag kände en så stor press och det snackades om att jag var favorit så jag var rätt knäckt den veckan.

Efter tävlingen följde en turné med "Diggiloo", men sedan tog det stopp. Oscar Zia bestämde sig för att lämna musiken och ta studenten. När han nu återvänder till Melodifestivalen är det med låten "Human", en ballad han skrivit tillsammans med Victor Thell och Maria Smith.

– Jag har mognat, både som person och i musiken. Jag ville börja skriva själv och det har jag gjort nu. Att jag är med i Melodifestivalen igen handlar mycket om att det är min egen låt. Låten är ett startskott, säger Oscar Zia.

LÄS ÄVEN: Chockad Wiktoria om finalplatsen: "Det var jättenervöst"

"Human" handlar enligt Zia om varför människor delas upp i olika fack, om vad som faktiskt utgör en människa. Tankar som han brottades med under sin paus från musiken.

Bara några veckor före sin medverkan i Melodifestivalens tredje deltävling valde han att komma ut och berätta om sin homosexualitet i Clara Henrys Youtube-podd.

– För mig är det inte en stor grej, och jag vill inte att det ska behöva vara en stor grej. Men eftersom jag är en offentlig person så blir det ändå det, säger Oscar Zia och fortsätter:

– Det hade börjat snackas om mig i branschen och jag ville gå ut och berätta min historia på mitt eget sätt. Om jag kan hjälpa någon på något sätt så vill jag göra det. Du vet typ 17-åringar på gymnasiet. Folk frågade mig "är du bög eller är du oskuld". Ja, vad säger man?

LÄS ÄVEN: Här är den första bilden på scenen i Eurovision Song Contest