Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mens är Clara Henrys favoritsamtalsämne

Föreläsningar, tv-soffor och nya "hemliga" projekt är på gång för författarinnan av boken Ja jag har mens, hurså?
Hon är ung och vågar prata om viktiga frågor.
– Jag får hot och hat varje dag för att jag är feminist, säger Clara Henry som får modet att stå stark från hennes följare.

Annons

Hur kom du på idén att skriva boken?

– Jag hade länge pratat om mens på Youtube. Det kändes helt naturligt att ta det vidare. En bok har lätt varit topp ett på min "bucket list".

Hur känner du nu när boken är tryckt?

– Skitkul! Och så himla konstigt. Att gå in i en affär och se sitt eget face är en supermärklig känsla. Jag har fått nästan enbart positiv feedback, det gör mig så glad.

Vad är det som driver dig och var kommer ditt mod ifrån?

– Jag gillar det jag gör. Är sjukt tacksam och privilegierad som får hålla på med Youtube som yrke.

–Modig vet jag inte, det kanske är andra som tycker det i så fall. Utan mina följare och stödet de ger mig hade jag inte vågat stå upp alls.

Vad har du för planer nu?

– De är till stor del hemliga men jag ska såklart fortsätta med Youtube och föreläsningar. Feminismen behöver alltid belysas, den står ju för den ekonomiska, politiska och sociala jämlikheten mellan könen, men jag får hot och hat varje dag för att jag är feminist. Vi får helt enkelt fortsätta "tjöta" om det tills folk fattar.

Ge ett råd till en ung tjej som precis fått mens och skäms och tycker att det är äckligt.

– Det är alldeles för enkelt att säga att mens inte är något att skämmas över, mens är inte äckligt. Fundera, som ett första steg. Skäms jag när jag blöder näsblod? Mensen är ett tecken på att kroppen funkar precis som den ska och att du inte är gravid. Halleluja, säger jag.

Ge ett råd till vuxna/föräldrar hur de kan informera sina barn, både pojkar och flickor.

– Tycker att föräldrar borde vara öppna med att de mensar. Vi har mens, typ en sjättedel av vår vakna tid, men behandlar det som något så himla hemligt. Varför då?