Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer Bollkänsla för länets barn och unga

Svenska barn är som regel mer bekanta med koreografin från sportens värld än från teaterns och dansens.
"Bollkänsla" utgår från sportarenans ljud, rörelser och gester och bygger av dem en rolig musik- och mimföreställning med fart.

Urpremiären stod 2012, och nu återupptar Teater Västernorrland, Norrdans och Musik Västernorrland något så ovanligt som ett trepartssamarbete på lika villkor. En dansare (Markus B Almqvist), en skådespelare (Jens Nilsson) och en musiker (slagverkaren Fia Forslund) utgår från ljud, händelser och rörelsemönster som hör hemma i sportens värld och utvecklar dem till en rolig och fartfylld föreställning på gränsen mellan teater, mim och modern dans.

Allt är nytt utom utgångspunkten. Man ser ganska många olika sporter glimtar förbi, som basket, dans, innebandy och brottning. Men det bjuds också en rik variation av miner och gester som inte bara kommer från sportarenan utan är mer allmänna - dessa är ju de signaler teater bygger på och provpubliken av tredjeklassare vid Södermalmsskolan är med i matchen. Roligt blir det ofta, inte minst när man glimtbelyser vissa fåniga uttryck från sportvärlden - med till exempel grottmannadans och grymtande målhets. Och uteslutnings- och sammangaddningsmekanismer går ju också bra att illustrera.

Musiken är mest rytm; det mesta kan skapa rytmer och här kan bollstudsar och slag på bollar med plastflaskor bli en hel liten rytmorkester med olika stämmor. Fia Forslund kan spela på allt från golv till plintar till ett litet marimbaljudande instrument, och glimtar till i små trumuppvisningar. Till och mer flåsa kan man göra rytmiskt, så egentligen finns musiken i botten av allt. Här lockar rytmerna också vissa i publiken till dans.

– Teater är som fotboll, enda skillnaden är att ena laget sitter hela tiden, säger regissör Martin Hasselgren till publiken.

Nu ska denna fartfyllda, svängiga och humoristiska mimteater, som tränar fram förståelse för symboler och kroppsspråk, spelas i gymnastiksalar länet över till och med april månad, kanske också under hösten. Ett 30-tal skolföreställningar ges under våren men också offentliga föreställningar i Kramfors, Sundsvall, Ånge och Härnösand. Premiären sker på fredag i Kramfors.

Också barn från asylboenden får tillfälle att se pjäsen, som saknar repliker men talar med gester och kropp.

– Det är demokratiskt att arbeta utan text; det blir helt ålders- och språkoberoende, säger Martin Hasselgren.

Läs mer om Teater Västernorrland vårutbud