Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar över när hyran är betald - det ger tillväxt för Sverige

Replik på "Hyresreglering är skev fördelningspolitik och usel bostadspolitik", ledarkrönika i ST 1 februari.

3 000 000 människor bor i dag i hyresrätt och ledarsidans krönikör Jacob Lundberg säger att hyran för dessa grupper är konstgjort låg! Lundberg anser alltså att hyrorna för en stor del av landets hyresgäster måste höjas. De ekonomiska konsekvenserna för dessa hushåll och det faktum att landets tillväxt skadas om en allt större del av hushållens disponibla inkomst måste användas för att betala boendet bekymrar inte ledarskribenten.

3 000 000 människor får minskade möjligheter att konsumera annat. Det låter verkligen tveksamt som tillväxtkoncept.

Krönikören uppger att prismekanismen i en marknadsekonomi ser till att utbudet möter efterfrågan. Tyvärr stämmer inte det fullt ut på bostadsmarknaden. Vi pratar inte om korv eller bilar. Vi pratar om bostäder. Marknaden är lokal och befintliga lägenheter kan inte flyttas runt i landet för att möta efterfrågan. En fastighetsägare gör givetvis en affärsmässig kalkyl och vill inte riskera att stå med tomma lägenheter. Av bland annat det skälet kommer marknaden aldrig att bygga bort bostadsbristen.

I dag ligger hyran för en nyproducerad trerums­lägenhet ofta mellan 9 000 och 10 000 kr per månad. Detta är en nivå som stora delar av befolkningen inte har råd att efterfråga och det gäller i synnerhet de 353 000 ungdomar som i dag står utan bostad och som inget hellre vill än att flytta till eget boende.

Dagens hyresmodell med kollektivt förhandlade hyror är en kostnadseffektiv process som gynnar både fastighetsägare och hyresgäster. Vi är övertygande om att marknadshyror skulle medföra att vårt land hamnar i stora svårigheter. Bostadsmarknaden är en helhet och ökade hyror gör att priserna på bostadsrätter och villor ökar. Detta leder i sin tur till att öka hushållens skuldsättning. Marknadshyror skulle ytterligare öka risken för en bostadsbubbla och en finansiell kris.

Han säger glättigt ”Ibland är det lätt att vara nationalekonom”. Ja, det är lätt om man glömmer att se bostadsmarknaden som en helhet och glömmer att man pratar om människors hem och privatekonomi.

Andra nationalekonomer oroar sig för hushållens skuldsättning och hushållens förmåga att hålla uppe den inhemska efterfrågan i nästa lågkonjunktur.

I stället för höjda hyror, behöver det byggas fler hyresrätter och det till rimliga hyresnivåer. Staten och kommunerna måste ta en mer aktiv roll.

Bättre förutsättningar att bygga hyresrätter skulle även få privata att bygga. Hyresrätten beskattas hårdare än alla andra boendeformer så det behövs en skattereform för hyresrätten (bland annat står momsen för 25 procent av ny­produktionskostnaden). Det krävs också regelförenklingar, färdiga översikts- och detaljplaner mm.

Hyresgästföreningen arbetar för allas rätt till en bra bostad till en rimlig kostnad. Vi talar om människors hem och landets tillväxt. Det är hög tid att ställa sig frågan: Vad får det egentligen kosta att bo? Det är hög tid att se att de ökande boendekostnaderna kväver tillväxten inom andra områden.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Henry Magnusson

Regionchef

Hyresgästföreningen Norrland

Lillemor Göranson

Regionordförande

Hyresgästföreningen Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel