Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar till bredbandsprojekt

I områden där de stora bolagen inte vill satsa på bredbandsutbyggnad kan länsstyrelsen gå in med pengar. I år har man delat ut över 50 miljoner till olika projekt.

År 2020 ska minst 90 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till bredbanduppkoppling på minst 100 mbit/s. Det är regeringens mål. Men de stora företagen tycker sällan att det är värt att satsa sina pengar i glesbygden och därför går staten in med medel. Pengarna som fördelas av länsstyrelserna kommer från Jordbruksverket och Post- och telestyrelsen.

I våras beviljade Länsstyrelsen i Västernorrland totalt 27 miljoner kronor till nio olika projekt i länet.

Läs också: Vill ha bredband till Holm

– Vi jobbade igenom de projekt vi hade och var ganska snabba. Nu har vi fått en tilldelning på ytterligare 27,5 miljoner kronor. De pengarna kommer att gå till de projekt som sökte förra omgången men som inte beviljades medel då, säger Jan-Erik Boström, ansvarig för bredband och IT på länsstyrelsen.

Varenda krona behövs menar han.

– Tillgång till bredband är viktigt för de som bor och är företagare på landsbygd och i glesbygd. Men det är också bra för inflyttningen.

Om det kommer att finnas pengar att delta ut även nästa år kan han inte svara på.

– Det beslutet tas inte av oss, säger Jan-Erik Boström.