Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar till glesbygdsförsamlingar

Stiftavgiften blir även kommande år tio öre per skattekrona beslutade stiftsfullmäktige i fredags. Det beräknas ge Härnösands stift intäkter på 50 miljoner kronor.

Nästa års budget omfattar 94 miljoner kronor varav merparten, 59 miljoner, ska användas till att stödja församlingarnas verksamhet.

Viss oenighet blev det i stiftsfullmäktige om fördelningen av glesbygds- och strukturbidraget som utgör 21 miljoner kronor. Enligt de nya kriterier som tagits fram ska det satsas mera på små församlingar i glesbygden. 10 av de 59 ledamöterna reserverade sig mot beslutet för att de tyckte att underlaget skulle ha varit mer detaljerat.

Två miljoner ska gå till nya projekt för barn och ungdomar, en insats som planeras återkomma även 2010.

9,4 miljoner, så kallade kulturarvspengar, ska satsas i huvudsak på kyrkorenoveringar. 5,2 miljoner avsätts till församlingarnas arbete med energi- och byggnadsfrågor.