Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer potatis på mindre arealer

Den svenska potatisskörden beräknas i år till 853 000 ton. Av den är 558 000 ton matpotatis, vilket är fyra procent mer än hela potatisskörden under 2007.

Fyra län dominerar odlingen av matpotatis: Skåne, Västra Götalands, Hallands och Östergötlands län. Men samtidigt som skörden ökar minskar odlingsarealen, främst i Halland och Västra Götaland.

Den totala arealen matpotatis i landet har minskat stadigt de senaste tio åren, med undantag för år 2004 och 2005. I år minskade matpotatisarealen med tre procent, eller 650 hektar, jämfört med 2007.

Att totalskörden ändå blir högre i beror på att man kunnat bärga en större skörd per hektar.

Hektarskörden av matpotatis beräknas till 28,3 ton per hektar. Det är 8 procent, eller drygt två ton, mer per hektar än i fjol.

Även totalskörden av stärkelsepotatis ökar trots minskande arealer. Den odlas främst i Skåne, Blekinge och Kalmar län. Hektarskörden beräknas till 40,4 ton per hektar och totalskörden till 295 000 ton, vilket är 16 procent högre än föregående års resultat.

Arealen för stärkelsepotatis har minskat med runt tio procent jämfört med i fjol och är den minsta sedan 1995.

Samtidigt har mindre potatis blivit kvar ute på åkrarna, de obärgade arealerna har minskat rejält jämfört med i fjol då det ymniga regnandet störde potatisskörden på många håll i landet.