Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer realistiskt för skolan att ha Umeå som måttstock

Annons

En lång, brant och tyvärr underskattad uppförsbacke väntar skolorna i Sundsvall för att nå ända fram. För vårterminen 2015 inrapporterades nationella provresultat från 15 olika gymnasiekurser till Skolverket. I hela 13 kurser ligger Sundsvall nu under rikets medelvärde när man ser på de genomsnittliga provbetygen.

Med tanke på hur många obehöriga gymnasielärare som enligt lärarfacken undervisar i Sundsvall i kombination med alla besparingar så är det naturligt att just skolresultaten dras ned mycket kraftigt. Att matematikämnet sedan länge haltar är väl ingen nyhet längre. Förvånande är dock att man nu även i ämnen som svenska 1 och 3, svenska som andraspråk 1 och 3 samt engelska 5 och 6 ligger under rikets medelvärde.

Kanske hade det varit mera realistiskt att välja målsättningen att bli en lika bra skolkommun som Umeå? Umeå ligger i dag på plats 51 och 50 av 290 kommuner om man ser på resultat och rankning – till skillnad mot Sundsvall som skvalpar i botten på plats 191 och 215. Till detta skall läggas att en mycket stor del av avgångseleverna i Sundsvall inte ens klarar av att få ut en gymnasieexamen.

De låga skolresultaten kommer att orsaka enorma kostnader för alla invånare i kommunen framöver. Det saknas i dag en stor låglönesektor för okvalificerad arbetskraft. Lågbetalda marknadspolitiska åtgärder kommer i längden inte att räcka till för alla ungdomar. Den framtida skattebasen i kommunen kommer att bli ännu magrare och därmed försvinner också helt möjligheterna och förmågan att framgent kunna förändra och förbättra skola, vård och omsorg. Sannolikt skulle man redan i dag behöva reservera mångmiljonbelopp till socialnämnden för att kompensera den nuvarande skolans stora brister inom kommunen.

Mambos så långt jag ser

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel