Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer sexualundervisning behövs

För någon vecka sedan skrev jag om mina upplevelser av tafsande män som tonåring och ung kvinna. Det var naturligtvis ett inlägg i debatten om alla kvinnors rätt till sina egna kroppar. Ett försök att ta bort skulden från flickorna när de utsätts för ovälkomna händer på sin kropp - och en uppmaning till civil- och rättssamhället om att aldrig någonsin svika kvinnorna. Det var naturligtvis helt fel av polisen att försöka mörka de händelserna flickor utsattes för i Stockholm under en festival då de blev antastade av unga män i grupp med utländskt utseende.  

Det var som att be om rasistiskt skit att skriva om sexuella ofredanden. Brev och e-post har skickats till mig med budskap om att det är invandrarnas och flyktingarnas fel att kvinnor kränks.  Just nu försöker rasister använda kvinnokampen som ett plakat för sin avskyvärda politik. Osmakligt. Jag är inte med er rasister. Jag är för mångkultur.

Bara för att män i grupp beter sig illa innebär det inte allt A-L-L-A män är dåliga. I Stockholm drog vuxna män ut på stan för att bege sig på mörkhyade barn och ungdomar – det innebär inte att jag anser att alla vita män är potentiella våldsmän. Det gäller liksom att försöka och orka tänka flera tankar samtidigt.

Med det skrivet: Antalet ofredande av flickor och kvinnor på Himlabadet i Sundsvall har ökat. Överallt från hela Sverige kommer samma medierapporter. Unga män som inte tycks begripa att kvinnor inte är deras egen leksak. Den offentliga arenan riskerar att krympas för flickor och kvinnor och det är på inget sätt OK. Här ska det markeras med kraft. Därför är det bra att Himlabadet tar händelserna på allvar och inleder samarbete med HVB-hem.

Det ska klargöras vad som gäller på badhusen.

Flera av skyltarna inne på Himlabadet ska även göras om, så informationen förmedlas på fler språk än tidigare. Bra!

Dessutom ska belysningen i vattenrutschbanan förbättras.

Jag förutsätter också att övergrepp polisanmäls och att flickorna har allt stöd de kan behöva för att berätta om de blir utsatta för tafsande händer eller andra icke acceptabla händelser.

Det som också behövs är förstärkt sexualupplysning för alla barn- och ungdomar i Sverige. Diskussioner om sexualitet, normer och värderingar, samt konkreta fakta om kroppen är nödvändigt för varje individ som växer upp. Det inkluderar naturligtvis även ensamkommande flyktingbarn som har rätt till kunskap efter kanske flera år på flykt utan skolgång och vägledning av vuxenvärden.

Sexualkunskap är en väg att mot att respektera andras och sin egen sexualitet.