Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer spöklikt än någonsin bland femmorna

Årets spökskrivare bland Timrås femteklassare har presenterat sig och sina rysare än en gång. Barnboksbibliotekarien Therese Erixon är mer imponerad än på länge.
Det var mycket hög klass på årets bidrag, och som bästa femmor utkristalliserades Fagervik, Bergeforsen och Söråker, säger hon.

Historierna har många och varierande anslag, där några mynnar i en kuslig ovisshet och andra som ett uppvaknande ur en ond dröm. Genomgående är att berättarglädjen, fantasin och språket ligger långt framme hos eleverna i vinnarklasserna. I Söråkers fall är det 5A son här till vinnarna.

På onsdagen var det högläsning för eleverna i vinnarklasserna i den mystikomgärdade samlingssalen på nedre botten, där en sedan länge försvunnen vaktmästare sägs gå igen och skruva på värmeelement och knarra i trappen upp till biblioteket med jämna mellanrum.

Nio spökhistorier fanns på programmet, alla värda sin del i förstapriset för respektive klass.

Ida Lehnman och Nadja Göransson skrev Leslie, med en touch av Roald Dahl. Hampus Bergqvist och Robin Nordström bidrog med Spökmålvakten och Henrik Nilsson bjöd på Middag för två. Samtliga dessa från Söråker klass 5A.

Från Fagervik kom Handen på axeln av Evelina Håkansson, Isabelle Forslund och Matilda Andersson, samt Mardrömmen av författarparet Emma och Frida.

Bergeforsen bidrar med fyra historier. Den hemsökta sjön av Anton Mattsson och Beatrice Jason, Spöken finns på riktigt av en till namnet okänd författare, Gravens andar av Ida Strömqvist och Victoria Fröberg samt Natten gränd av Ida Strömqvist.

De nio historierna har samlats i ett häfte och torde finnas för åtminstone läsning på plats i biblioteket. Ett tips i så fall är att gå ner i bottenvåningen till rummet där den gamle vaktmästaren huserar och läsa till skenet av ett fladdrande stearinljus. Men glöm inte att släcka ljuset innan ni går upp till biblioteket igen, för annars kan ni få julfriden sönderspökad av vaktmästaren.