Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metoden riskerar att förstärka klimatpåverkan – bättre hitta sätt att ta bort gifttunnorna från Sundsvallsbukten

Med anledning av debattinlägget "Vi välkomnar förslaget om att starta ytterligare projekt för sanering av gifttunnor utanför våra kuster".

Sex professorer och docenter vid Mittuniversitetet vill via bioremediering ta upp och avgifta gamla fiberbankar från havet och omvandla materialet till HVO-diesel och flygbränsle. Detta tänker de åstadkomma med en ännu okänd, möjligen genmodifierad, mikroorganism. Sådan hantering förutsätter bio-reaktorer i ett högrisk-laboratorium.

Förutom att det är vilseledande att koppla samman denna forskning med klimatmötet i Polen nyligen, riskerar det ni föreslår ge helt motsatt effekt för utsläpp av koldioxid. Fibrerna ute i havet är ett lager av kol som har lyfts ut ur det naturliga kretsloppet och därför har minskat mängden koldioxid i luften. Tas det upp ur havet och omvandlas till bränsle så tillförs fibrernas kol till atmosfären! Er forskning kan göra större miljö- och samhällsnytta om ni i stället tog fram en bra metod att få bort gifttunnorna med kvicksilveravfall från Sundsvallsbukten.

Stefan Falk, tidigare professor i biologi vid Mittuniversitetet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även: Forskares debattinlägg om gifter i havsbotten är vilseledande – och har fel fokus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel