Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Michael är svårt sjuk och utförsäkrad

Svårt sjuka Sundsvallsbor stångas mot försäkringskassans regelverk.

Efter ett 20-tal hjärtoperationer och med ett kraftigt försvagat hjärta är 30-årige Michael invalidiserad – enligt sjukintyget till hundra procent.

Nu är han utförsäkrad och hänvisad till arbetsförmedlingen.

Logiken i försäkringskassans hantering är svår att förstå. Efter att regelverket har skärpts och allt fler sjukskrivna utförsäkras lyfts det ena skrämmande exemplet upp efter det andra. Även i vår region finns det många som drabbas hårt och Michael är en av dem.

Michael har gått igenom ett 20-tal hjärtoperationer och hans tillstånd har blivit allt sämre. Han har en femårig dotter som han inte vågar ta hand om när inte någon annan finns i närheten, eftersom hjärtat är så skört. Efter tre års heltidssjukskrivning blev han utförsäkrad vid årsskiftet.

– Jag vände mig till sjukvården för tre år sedan eftersom jag hade för hög puls och mådde kymigt. Nu, efter alla operationer, är hjärtat helt trasigt och förstört. Det har uppstått infektioner efter att det glömdes kvar operationsservetter i kroppen som ruttnade, hjärtat har punkterats och jag har haft flera proppar i lungorna, berättar Michael.

Prövningarna har varit slitsamma.

– Jag är ofta trött och orkar inte alls som förut, säger han.

Läkarna har sagt att hans hjärta utsätts för svåra påfrestningar och att det sannolikt kommer att förkorta hans liv. Han har frågat sin handläggare om vad som krävs för att bli beviljad förlängd sjukpenning.

– Hon säger att hon inte vet eftersom regelverket ständigt förändras. Risken finns alltså att ett för mig livsavgörande beslut fattas av någon som inte vet vad regelverket säger.

Efter flera års sjukdom känns alla kontakter, telefonsamtal och handlingar som ska upprättas och skickas in onödiga. Pappersexercisen är tidsödande och oron tär.

– De säger att jag inte ska utsättas för press och stress men det är ju precis vad som händer när man plötsligt ska skriva in sig hos arbetsförmedlingen.

Michaels hopp är att han ska beviljas sjukpension.

– De har sagt att den utredningen tar fyra månader, och jag undrar förstås vad händer om jag nekas, säger han.