Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mick Jagger och Martin Scorsese bakom ny HBO-serie – se trailern här

I den nya HBO-serien "Vinyl" utforskas musikscenen och skivbolagsbranschen i 1970-talets New York. Martin Scorsese och Rolling Stones-sångaren Mick Jagger ligger bakom idén.

Annons

Den eklektiska musikscenen och skivbolagsbranschen i 70-talets New York – med fokus på rock, och födelsen av punk, disco och hiphop – skildras i den nya HBO-dramaserien "Vinyl", med svensk premiär 15 februari. Fröet till tv-serien såddes redan 1996, då Rolling Stones-sångaren Mick Jagger vände sig till regissören Martin Scorsese med idén om att göra en film på temat.

– Vi spånade länge på det, skrev manus och landade i vad som blev ett spretigt koncept.

Det säger Mick Jagger under en pressdag i Los Angeles, där han och medskaparna Terence Winter och Scorsese, samt huvudskådespelarna, berättar om förverkligandet av "Vinyl".

Från 1996 och tio år framåt filade man på konceptet, utan att fullfölja det. Först 2008 började det talas om att stuva om idén till tv-formatet, vilket dels berodde på finanskrisen och dels på att Winter – skapare av "Boardwalk Empire" och producent för "Sopranos" – klev ombord.

– Det var tydligt att ingen skulle finansiera en tre timmar lång film om musikbranschen som spänner över 40 år, så vi riktade istället in oss på att göra en tv-serie av det hela. Och vi bestämde oss för att ta avstamp i året 1973, för att det var den mest intressanta tidsperioden.

Huvudrollen Richie Finestra, en kokaintokig skivbolagschef, spelas av Bobby Cannavale ("Boardwalk Empire", "Blue Jasmine"), som berättar att rollfiguren gjorde honom utmattad, varje dag.

– Så var det under de sex månader som inspelningen varade. Men det är vad jag älskar att göra, och det var fantastiskt att ha Martin Scorsese vid rodret. Vart man än beger sig i New York för att spela in, så har han en historia om platsen. Det förhöjer berättelsens autenticitet.

Martin Scorsese har regisserat pilotavsnittet, och har även tidigare samarbetat med Terence Winter (på "Boardwalk Empire") och Mick Jagger (Rolling Stones-konsertfilmen "Shine a light"). Men det är musiken som får den notoriske New York-skildraren att känna sig nära projektet.

– Jag har använt mig av inspelad musik på det här sättet sedan jag gjorde "Mean streets" ("Dödspolarna", svensk titel), 1973. Så det här är något som känns väldigt naturligt för mig.

"Vinyl" kombinerar gestaltningar av verkliga artister som David Bowie och Lou Reed, med fiktiva sådana – däribland punkstjärnan Kip Stevens, som spelas av Mick Jaggers son James. Gällande de riktiga namnen som representeras, var man noggrann med att be om tillåtelse.

– Vi hade aldrig gjort det utan att låta personerna i fråga veta det. Många smickrades av att inkluderas och var nyfikna på vad scenen om dem skulle handla om, säger Terence Winter.

Bland de kvinnliga rollerna märks Olivia Wilde som Richie Finestras fru Devon, en före detta Andy Warhol-modell. Svenska Lena Olin syns också, i rollen som Finestras mamma. Skivbolagsbranschen var dock ett högst patriarkalt maskineri på 70-talet, varför majoriteten av huvudrollerna spelas just av män. Ray Romano – för många känd för sin titelroll i tv-serien"Alla älskar Raymond" – har fått en karriärsnystart som Finestras skivbolagspartner Zac.

– Jag var tonåring under den period som vi skildrar, och hade aldrig kunnat föreställa mig att jag nu som vuxen skulle få gå tillbaka i tiden och träffa flera av de artisterna. Det känns overkligt, säger han. (TT)