Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Midlanda går bättre än väntat – ökad charter gav minskat underskott

Ett underskott på nära 2,5 miljoner kronor.
Sundsvall–Timrå Airports bokslut för 2015 blev bättre än väntat.
Det kan man till stor del tacka den växande chartertrafiken för. En trafik som ökar ytterligare i år.

Flygplatsen hade budgeterat för ett minus på 6,3 miljoner kronor.

– Så det här var betydligt bättre än jag vågade hoppas för ett år sedan. Och själva driften går i stort sett med nollresultat. Vi hade fler större och tyngre maskiner under fjolåret och det ger mer intäkter, säger flygplatschefen Frank Olofsson.

I fjol hade flygplatsen 74 avgångar för direktcharter, i år är det nu klart med 88 avgångar. En rejäl ökning alltså.

– Där har vi fått in Rhodos som en ny pärla, från Ving och Fritidsresor. Turkiet är normalt ett väldigt starkt resmål, men nu är det lite oro där och då känns det extra bra att få in Rhodos, anser Frank Olofsson.

Ett annat alternativ är Kroatien.

– Där är Kroatienspecialisten ny arrangör i år. Deras resor går även att boka hos Ticket och Resia, vilket inte gick att göra med Scandjets resor i fjol. Kroatien är populärt och växer, och det här bör ge ett ökat tryck dit.

Direktchartern till Gran Canaria, Kreta och Mallorca finns kvar även i år. Men däremot har Scandjet hittills inte aviserat några Sicilien-resor under 2016.

Värme, i form av milda vintermånader, och mindre snöröjning bidrog också till det lägre underskottet för 2015. Liksom ökade reklamintäkter och att man tog över tio SAS-anställda.

Det innebär att ägarna Sundsvall och Timrå "bara" behöver skjuta till 2,1 miljoner respektive 400 000 kronor.

– Jaha, då har vi satt av pengar som räcker mer än väl, säger kommunalrådet Peder Björk, S, Sundsvall.

Inte heller under 2016 och 2017 får Midlanda det statliga driftbidraget som andra flygplatser får, men nu får man i alla fall en miljon kronor från länsstyrelsen per år.