Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket om förändringen som gör att Tanurcov utvisas: "Kan få ödesdigra konsekvenser"

 
Utvisningen av Sergiu Tanurcov
Visa alla artiklar

Fotbollstränaren och småbarnspappan Sergiu Tanurcov kom till Sverige för åtta år sedan. Nu ska han utvisas för att han tjänade för lite. För fem år sedan.
– Det är en förändring i lag och praxis. Den trädde egentligen i kraft 2015 där man från lagstiftarens håll har blivit jättetydlig med att vi måste granska varenda månad och även bakåt i tid, säger Hans Bouveng, enhetschef vid Migrationsverket.

Vi har tidigare rapporterat att Sergiu Tanurcov som kom till Sverige för åtta år sedan ska utvisas till sitt hemland Moldavien. Anledningen är att han tjänade mindre än det belopp som är satt som minimigräns per månad. Hans Bouveng är enhetschef vid Migrationsverkets tillståndsprövningsenhet och han är medveten om fallet men kan inte kommentera specifika detaljer.

– Jag kan självklart inte kommentera enskilda fall. Det som skett är att det är en förändring i lag och praxis. Den trädde egentligen i kraft 2015 där man från lagstiftarens håll har blivit jättetydlig med att vi måste granska varenda månad och även bakåt i tid, säger Hans Bouveng.

LÄS OCKSÅ: Fotbollsprofilen förtvivlad – utvisas från Sverige efter åtta år: "Det känns så orättvist"

För fem år sedan tjänade Sergiu Tanurcov mindre än 13 000 kronor ett antal månader. Enligt Tanurcov själv har han sett över hela sin tid i Sverige tjänat över 13 000 kronor i månaden men under vissa månader tjänade han under minimibeloppet.

– Nu är det stenhårt, det får inte vara så att du tjänar 18 000 kronor en månad och 7 000 nästa månad. Samtidigt får det här konsekvenser, för individer kan det få ödesdigra konsekvenser. Det är en skärpning som också gör att vi ska kika tillbaka i tiden, säger Hans Bouveng.

– Vi är satta till att följa regelverket, i många av fallen är det folk som varit här sex-sju år och då kanske också har barn och familj. Men det är jättebra att det här uppmärksammas, då är det kanske de lagstiftande som måste fundera över om det här verkligen är rimligt.

Tidigare har vi rapporterat att spelare i Bik SK där Sergiu Tanurcov varit tränare har startat en namninsamling för att tränaren ska få stanna i Sverige. Vid lunchtid på onsdagen hade över 700 personer skrivit under namninsamlingen. Hans Bouveng säger att det inte är helt omöjligt att en insamling på det här sättet kan påverka beslut.

– Vi följer det som styr vår verksamhet, men allt som kommer upp till ytan är bra. Det är det enda sättet att påverka den politiska ordningen. Jag har fullt förståelse för att det känns orimligt och konstigt.

Tar man ingen hänsyn till att personen rotat sig i samhället och gör stor nytta här inom idrotten?

– Till viss del har vi någon form av möjlighet att ta hänsyn till det men den är nästan minimal. Då är det tidsaspekten, hur integrerad man är i samhället, om man har barn och att det skulle vara några speciella skäl och så. Men de fallen ska vara något speciellt. Att personen fått betydelse och är en tillgång till vårt samhälle, de parametrarna tittar vi tyvärr inte på. Det kanske man borde, men det gör vi inte i dagsläget.