Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket ska kontakta ansvariga på boendet

Elit Nordic Trading har inte tecknat något kollektivavtal. Men till anställda har det sagts att det är hotell- och restaurangfackets avtal som ändå ska följas.

Annons

Av Migrationsverkets krav framgår att leverantören ska beakta lagar och avtal, och om kollektivavtal saknas ska gällande villkor eller praxis tillämpas.

Har ansvarig för boendet skyldighet att betala ut OB och skriva arbetsgivarintyg?

– Migrationsverket tecknar avtal där vi förväntar oss att de följer avtal som finns och då ingår OB och att skriva arbetsgivarintyg, säger Marléne Westberg på Migrationsverket.

Är det acceptabelt att uttrycka sig som en ansvarig gjorde om att anställa någon som är mer Hitler?

– Personalen på boendena skall precis som vår personal ha ett bra bemötande och behandla de sökande med respekt. Det är svårt att bedöma påståenden tagna ur sitt sammanhang, men det ovan låter naturligtvis inte bra och är något vi skall ta upp med leverantören.

Hur sköts tillsynen av asylboendena?

– Vi har personal som regelbundet varje vecka besöker boendena och tar tag i det som de ser och får vetskap om. Under den ansträngda situation som var under hösten så var det många boenden som startade med kort varsel och vi och leverantörerna hann inte göra den besiktning som vi normalt gör innan inflyttning, men nu har det lugnat ner sig och vi kommer att påbörja/fortsätta den kontroll vi vanligen gör.  Vi har också anställt många nya medarbetare som är i boendena regelbundet. Jag vet också att det på centralt håll från årsskiftet anställts en person i vår region som särskilt skall kontrollera att leverantörerna följer det avtal som finns.

Läs även: "Vi måste anställa någon som är mer Hitler"

Läs även: En helt annan version av verkligheten