Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket slår rekord i rekrytering i spåren av flyktingkrisen

Den ökade flyktingströmmen skapar jobb för myndigheterna.
Bara i år har Migrationsverket nyanställt 38 personer i Sundsvall.
– Troligtvis blir det fler redan den här veckan, säger Marlene Westberg, enhetschef på mottagningsenheten.

På Migrationsverket och Sundsvalls kommun är det högtryck just nu. Lokaler, boendeplatser, socialsekreterare, lärare och annan personal måste vaskas fram för att klara av flyktingmottagandet under ordnade former.

– Vi ökar hela tiden. Vi behöver folk som kan komma in snabbt. Svårast har vi att få in högutbildade.

Vad kan ni locka med?

– Ett omväxlande arbete, brukar jag säga, och att man får vara med om något historiskt, säger Marlene Westberg.

I början av oktober fanns drygt 1 000 asylsökande inskrivna hos Migrationsverket i Sundsvall. Ungefär 20 procent har ordnat eget boende. De övriga bor på någon av Migrationsverkets förläggningar. Samtidigt har Sundsvalls kommun tagit emot cirka 300 personer med uppehållstillstånd, kommunplacerade i enlighet med ersättningsavtalet med staten.

På kommunen är det dock främst den kraftiga ökningen av antalet ensamkommande barn och unga som pressar på. Hittills i år har kommunen tagit emot cirka 140 ensamkommande barn och unga, vilket kan jämföras med ungefär 30 under hela fjolåret, berättar Berit Johansson, chef för socialtjänstens enhet för placering av barn och unga.

– Det är en extremt ansträngd situation. Jag är förvånad nästan varje dag att man hittar nya placeringar. Vi har väldigt duktig personal, säger hon.

I mitten av november ska Sundsvalls kommun öppna ett nytt boende för ensamkommande, men det räcker inte för att lösa situationen, enligt Berit Johansson. Gruppboendet Estonte är redan överbelagt och socialtjänsten kommer även fortsättningsvis att få leta platser i andra kommuner. Närmaste privata gruppboende finns i Timrå. Kostnaden per plats och dygn är cirka 1 900 kronor. Samtidigt är behovet stort av familjehemsplatser, som passar för yngre barn.

Inom kommunen pågår rekrytering av fler socialsekreterare, men behov finns även av fler gode män. Berit Johansson efterlyser också engagemang utanför kommunens egen organisation.

Vad ser du för lösningar?

– Det finns inga snabba lösningar. Vad man skulle kunna önska är att man hittar fler boenden och iordningställer dem så snabbt som möjligt. Sedan tror jag att ledande tjänstemän och politiker i kommunen, och på sikt även inom landstinget, måste prioritera den här frågan och belysa den för andra samhällsaktörer. Det här kräver stort samhällsansvar, till exempel när det gäller att få fram bostäder, säger Berit Johansson

Läs också: Här blir det nya boenden för ensamkommande flyktingbarn i Timrå